У Туркменістані стартували жнива пшениці

сбор урожая

У країні стартувала важлива сільськогосподарська кампанія – зернозбиральна жнива. Відповідно до графіка, затвердженого на засіданні Кабінету Міністрів, що відбулося 31 травня, 7 червня до косовиці приступили хлібороби Ахалського, Лебапського і Марійського велаятів, а землероби Балканського та Дашогузького регіонів приєднаються до них 14 червня.

За доброю традицією жнива на місцях благословили почесні старійшини, піднісши Всевишньому молитву про благополуччя та процвітання Вітчизни, всього туркменського народу. Скосивши перші пшеничні колоски зі словами «Çäjiňe bereket!» («Доброго вам урожаю!»), аксакали поступилися місцем комбайнерам.

Слід зазначити, що туркмени – засновники однієї з найдавніших землеробських цивілізацій, що підтверджується численними археологічними дослідженнями. Упродовж тисячоліть, спираючись на перевірений часом багатий досвід обробітку земель, вони вирощували щедрі врожаї зерна. Для нашого народу хліб завжди мав сакральне значення, був символом достатку та достатку.

Планомірне збільшення обсягів виробництва пшениці, якою поповнюються золоті хармани Батьківщини, є гарантом продовольчої незалежності та процвітання країни, благополучного життя туркменістанців.

В епоху Відродження нової епохи могутньої держави в агропромисловому комплексі вживаються заходи щодо підвищення врожайності сільгоспкультур, розвитку тваринництва, збільшення поголів’я худоби та птахів. Показовими у цьому плані є реорганізація Міністерства сільського господарства та створення державних об’єднань «Türkmengallaönümleri», «Türkmenobahyzmat», харчової промисловості, тваринницької та птахівничої промисловості, Державного концерну «Türkmenpagta».

З метою успішного вирішення завдань, зазначених у Програмі Президента Туркменістану соціально-економічного розвитку країни у 2022–2028 роках щодо вирощування багатих урожаїв пшениці та бавовнику, економічного стимулювання праці виробників сільськогосподарської продукції, Президент Сердар Бердимухамедов підписав Постанову про підвищення державних закупівельних цін на ак буг. “біле золото”.

Цього року туркменські хлібороби мають з 690 тисяч гектарів, відведених під озимі, зібрати 1 мільйон 400 тисяч тонн зерна, в тому числі в Ахалському велаяті – 400, Марійському – 345, Лебапському – 310, Дашогузькому – 265 і Балканському. Сільськогосподарські угіддя було засіяно високоврожайними сортами продовольчої пшениці.

Відповідно до пріоритетів аграрної політики Президента Сердара Бердимухамедова у нашій країні сільгоспвиробникам надаються різні державні пільги, у тому числі спрямовані на зниження виробничих витрат. Все це закріплено Законами Туркменістану “Про державне регулювання розвитку сільського господарства”, “Про зерноводство”, “Про бавовничество” та іншими нормативно-правовими актами.

Глава держави приділяє велику увагу питанням раціонального використання земельних та водних ресурсів. У цьому здійснюються кроки з іригації та меліорації сільгоспугідь, вдосконаленню селекції та насінництва.

В рамках аграрної реформи конкретні заходи вживаються з метою вдосконалення управління та структурної перебудови сільського господарства, формування на селі ринкових
відносин.

Великі інвестиції спрямовуються на модернізацію інфраструктури галузі, у тому числі на будівництво сучасних переробних підприємств, елеваторів та млинових комплексів із цехами із заготівлі добірної насіннєвої пшениці, заводів із виробництва мінеральних добрив.

Завдяки масштабним перетворенням зростає ефективність АПК, на інноваційній основі вирішуються питання інженерно-технічного забезпечення даного сектора, закуповується техніка новітніх модифікацій, адаптована до ґрунтово-кліматичних умов Туркменістану.

У страді-2024 буде задіяно зернозбиральні комбайни, сучасну високопродуктивну техніку, яка, працюючи цілодобово, допоможе землеробам швидко і без втрат зібрати багатий урожай.

Також у період жнив працюватимуть сотні пересувних ремонтно-механічних бригад, для всіх учасників косовиці створено належні умови для праці та відпочинку, організовано виступи майстрів мистецтв, мобільні торгові точки.

До нового сільськогосподарського сезону підготовлено транспортувальні засоби, лабораторії, де фахівці Головної державної служби «Türkmenstandartlary» визначатимуть якість зерна, що надходить.

З нагоди початку жнив було організовано виставки сільськогосподарської продукції, хлібобулочних виробів, сучасної сільгосптехніки. Артисти та фольклорно-хореографічні колективи велаятів підготували для хліборобів творчі подарунки.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!