У Туреччині заявили про згоду Росії продовжити дію “зернової угоди”, – Bloomberg

Джерело:  Цензор.НЕТ
зерновий коридор

Зернова угода, яка дозволяє Україні експортувати зерно зі своїх ключових портів Чорного моря, буде продовжена. Росія нібито погодилася залишитися в угоді. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних турецьких чиновників.

За їх словами, офіційне оголошення очікується 17 травня.

Заступник міністерства інфраструктури України Юрій Васьков у коментарі виданню поки не став підтверджувати інформацію, заявивши, що наразі зарано давати коментарі.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков під час брифінгу також заявив, що оголошувати поки нічого, і що Росія оголосить про своє рішення в належний час.

Як повідомлялося, минулого тижня у Стамбулі завершилися переговори за участі представників України, Туреччини, ООН та Росії щодо продовження роботи “зернового коридору”, про їх конкретні результати не повідомлялося.

Водночас у МЗС Росії погрожували остаточно заблокувати дію угоди з 18 травня, якщо не будуть виконані вимоги російської сторони. Зокрема, Росія наполягає підключення “Россєльхозбанку” до системи SWIFT. При цьому раніше цей банк не грав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, однак обслуговував російську оборонну промисловість. Крім того, Росія вимагає розблокувати постачання запчастин та сільгосптехніки, а також відновити експорт аміаку через Одесу.

Нагадаємо, представники Росії заявляли, що дію так званої “Чорноморської зернової ініціативи”, термін дії якої спливав 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

При цьому за останні місяці російська сторона декілька разів блокувала роботу “зернового коридору”. 8 травня РФ на кілька днів фактично зупинила “Зернову ініціативу”, відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції.

17 квітня Росія вже блокувала інспекції суден у межах “зернової ініціативи” у територіальних водах Туреччини. Пізніше Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям. 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!