У Туреччині заявили про ризик припинення дії зернової угоди, якщо переговори не дадуть результату

Джерело:  NV.ua
Туреччина

Зернова угода може перестати діяти, якщо на переговорах 5 травня у Стамбулі не буде досягнуто позитивних результатів. Про це повідомив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калин, пише  CNN Turk.

Він наголосив, що зустріч делегацій Туреччини, України та Росії важлива для майбутнього зернового коридору.

«Якщо зустріч не зробить позитивного внеску, відвантаження зерна може припинитися 18 травня. За відсутності позитивного рішення можуть виникнути серйозні проблеми зі світовим постачанням продовольства», – додав Калин.

26 квітня Росія знову заблокувала роботу Чорноморського зернового коридору. Переговори щодо відновлення експорту українського зерна на рівні заступників міністрів оборони Туреччини, України та РФ мають відбутися 5 травня у Стамбулі.

Міністерство оборони Росії 24 квітня звинуватило Україну в «порушенні» зобов’язань щодо зернової угоди через атаку морських дронів в окупованому Севастополі, які нібито запустили з акваторії порту Одеса. Російська сторона, яка регулярно намагається зірвати угоду, заявила про «загрозу черговому продовженню угоди після 18 травня».

Спікер Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов відреагував на брехню країни-агресора і наголосив, що події в окупованому Криму стосувалися виключно військових об’єктів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до ООН із закликом докласти зусиль для поновлення роботи зернової угоди.

Зернову угоду було укладено у Стамбулі 22 липня 2022 року. За участю ООН, України, Туреччини та Росії відбулося підписання двох документів щодо створення коридору для вивезення зерна із трьох українських портів (Чорноморська, Одеси та Південного), а також щодо зняття бар’єрів на експорт російського продовольства та добрив.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!