У травні Індекс продовольчих цін ФАО дещо підвищився

Джерело:  ФАО
фао

У травні 2024 року значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) становило 120,4 пункту, що на 1,1 пункту (0,9 відсотка) вище за переглянутий квітневий показник: зростання індексів цін на зернові та молочну продукцію з лишком компенсував зниження індексів на цукор та олії, при цьому значення індексу цін на м’ясо практично не змінилося. Хоча в травні зростання ІСЦФ тривало третій місяць поспіль, його значення виявилося все ще на 3,4% нижче в порівнянні з рівнем відповідного місяця минулого року і на 24,9% нижче пікового рівня в 160,2 пункту, досягнутого в березні 2022 року.

» Середнє значення індексу цін на зернові ФАО у травні склало 118,7 пункту, що на 7,1 пункту (6,3 відсотка) вище його квітневого рівня, але все ще на 10,6 пункту (8,2 відсотка) нижче відповідного значення , зафіксованого у травні 2023 року. Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових експортних цін на всі основні види зернових, при цьому найзначніше зросли ціни на пшеницю. Різке зростання, зафіксоване у травні, відбулося переважно внаслідок наростання стурбованості у зв’язку з несприятливими умовами для розвитку культур урожаю 2024 року, через які прогнозується зниження врожайності в деяких ключових районах виробництва в низці найбільших країн-експортерів, у тому числі в деяких частинах Європи , у Північній Америці та у Чорноморському регіоні. Крім того, підвищенню цін додатково сприяли збитки, завдані портовій інфраструктурі Чорноморського регіону. У травні експортні ціни на кукурудзу також зросли, що було спричинено побоюваннями щодо скорочення виробництва як в Аргентині (втрати врожаю були спричинені поширенням спіроплазм), так і в Бразилії (несприятливі погодні умови), а також скороченням обсягів реалізації фермерської продукції в Україні на тлі сезонного. скорочення пропозиції та високого світового попиту. Зростанню цін на кукурудзу також сприяла обстановка на ринку пшениці. Щодо інших фуражних зернових, у травні також зросли світові ціни на ячмінь та сорго. Значення Індексу цін ФАО на всі види рису в травні трохи підвищилося на 1,3 відсотка, що було обумовлено зростанням котирувань індійських сортів рису, пов’язаним з очікуванням збільшення закупівель з боку Індонезії та Бразилії, і на тлі даних про хід збирання врожаю.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у травні склало 127,8 пункту, що на 3,1 пункту (2,4 відсотка) нижче за показник минулого місяця, але все ж таки на 7,7 відсотка вище рівня травня минулого року. Зниження значення цього індексу пояснюється, головним чином, скороченням котирувань пальмової олії, яка з лишком компенсувала зростання цін на соєву, рапсову та соняшникову олії. У травні світові ціни на пальмову олію продовжили знижуватися другий місяць поспіль під впливом сезонного збільшення виробництва в ключових країнах-виробниках у Південно-Східній Азії на тлі млявого імпортного попиту, що зберігається у світі. У травні світові ціни на соєву олію, навпаки, почали зростати, головним чином через підвищення попиту з боку виробників біопалива, особливо в Бразилії. У травні також зросли ціни на соняшникову та рапсову олії, що зумовлено відповідно сезонним скороченням експортної пропозиції у Чорноморському регіоні та прогнозованим зниженням пропозиції у сезоні 2024–2025 років.

» Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в травні становило 126,0 пункту, що на 2,3 пункту (1,8 відсотка) вище квітневого показника і на 4,3 пункту (3,5 відсотка) вище за рівень відповідного періоду 2023 року . У травні зростання цін торкнулося всіх включених до цього індексу видів молочної продукції. Головним фактором підвищення котирувань молочної продукції у травні стало зростання попиту з боку сектору роздрібної торгівлі та громадського харчування напередодні періоду літніх відпусток та очікуване скорочення виробництва молока в Західній Європі до рекордно низького рівня у поєднанні із сезонним скороченням виробництва молока в Океанії. Крім того, зміцнення імпортного попиту на спотові постачання, зокрема з боку окремих країн Близького Сходу та Північної Африки, призвело до підвищення цін на молочну продукцію.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у травні склало 116,6 пункту, що незначно (0,2 пункту або 0,2 відсотка) нижче квітневого показника і на 1,5 пункту (1,3 процента) нижче відповідного показника минулого року . Світові ціни на м’ясо птиці та яловичину знизилися, а ціни на свинину та баранину підвищилися. Суттєве зниження світових цін на м’ясо птиці відбулося внаслідок зростання експортної пропозиції на тлі зниження внутрішнього попиту в деяких провідних країнах-виробниках, тоді як невелике зниження цін на яловичину було зумовлене млявим імпортним попитом у поєднанні із значною експортною пропозицією в Океанії. Світові ціни на свинину, навпаки, зросли порівняно з показником минулого місяця, чому сприяли зростання попиту та подальше скорочення пропозиції, переважно у Західній Європі. У свою чергу, ціни на баранину також зросли внаслідок збільшення світових закупівель, незважаючи на високу експортну пропозицію в Океанії.

» Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у травні становило 117,1 пункту, що на 9,5 пункту (7,5 відсотка) нижче за квітневий рівень. Таким чином, зниження цього індексу триває третій місяць поспіль: його значення на 40,1 пункту (25,5 відсотка) нижче за травневий рівень минулого року і досягло найнижчого показника з січня 2023 року. Різке зниження котирувань світових цін на цукор у травні було зумовлене головним чином успішним початком нового сезону збирання врожаю у Бразилії на тлі сприятливих погодних умов, що сприяли покращенню прогнозу пропозиції у світі. Зниженню світових цін на цукор також сприяло збільшення експортної пропозиції до Бразилії та зниження міжнародних котирувань сирої нафти.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!