У США з ГМ-картоплі зняли обмеження

Джерело:  AgroTimes

Нова генетично модифікована картопля, розроблена селекціонером картоплі Дейвом Дучесом з Університету штату Мічіган (США), була звільнена від біотехнологічних правил, які застосовуються до генетично модифікованих продуктів Службою інспекції здоров’я тварин і рослин Міністерства сільського господарства США (USDA APHIS).

Про це повідомляє FreshPlaza.

Картопля Кal91.3 виведена з сорту картоплі Калкаська. Нову картоплю можна довго зберігати при низьких температурах. При цьому не відбувається відновлення цукрів, мінімізується потемніння та карамелізація картоплі. Це особливо актуально для виробництва чипсів.

Пояснюється, що цукроза розщеплюється в картоплі інвертазою вакуолярної кислоти, ферментом, який реагує на зовнішнє середовище рослин, наприклад на температуру. Приблизно 10 років тому Джимінг Цзян, професор Університету штату Мічиган, опублікував висновки про те, як заглушити або придушити ген, який виробляє інвертазу вакуолярної кислоти в картоплі.

Після кількох експериментів Дейв Дучес розробив конструкцію РНК-інтерференції (RNAi), яка заглушила інвертазу вакуолярної кислоти в картоплі Калкаська.

У 2016-2023 роках Дучес перевірив агрономічні характеристики картоплі Kal91.3 і виявив, що вона має гарну форму, розмір, вагу та вміст крохмалю.

У січні компанія Douches отримала повідомлення від USDA APHIS про те, що картопля Kal91.3 не становить підвищеного ризику шкідників рослин порівняно зі своїм аналогом, вирощеним традиційним способом, що робить її виключеною з біотехнологічних правил, які USDA APHIS накладає на інші генетично модифіковані продукти.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!