У США вивели ожину без кісточок

Джерело:  AgroTimes
ожина

Компанія Pairwise використала передову технологію CRISPR, щоб розробити новий ожину без кісточок та колючок шляхом редагування її ДНК. Це дозволить збільшити споживання ягоди. Дослідники кажуть, що це відкриває шлях до виведення черешні без кісточок.

Про це повідомляє сайт Університету штату Північна Кароліна (США).

Випускниця цього університету Лорен Редпат працює в групі дослідників, що вивели безкісточкову ожину.

«Розробка ожини без кісточок була багаторічною роботою, яка покладалася на спільну роботу багатьох експертів у цій галузі для досягнення нашої мети», – розповіла Лорен Редпат.

Після того, як були визначені конкретні ознаки, які потрібно змінити, потрібно було знайти правильну генетичну послідовність, відредагувати рослини та побачити, чи новий сорт виріс із бажаними результатами.

«Ми досліджували гени, що беруть участь у розвитку ямки, та їхні функції. Pairwise розробив систему трансформації та регенерації ожини, а потім використав власний геном для ідентифікації правильних генетичних послідовностей і використовував їх для розробки конструкцій для створення редагованих рослин ожини, – описує пані Редпат. – Потім рослини перевіряли на успішне редагування та вирощували в контрольованому середовищі для оцінки фенотипу».

Зрештою дослідникам вдалося вивести ожину без кісточок та колючок.

«Тепер, коли ми досягли властивості ожини без кісточок, ми можемо використати ці знання та застосувати їх для видалення кісточок в інших фруктах, наприклад у черешні», – сказала Редпат.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!