У США скоротяться посіви кукурудзи на користь сої через зростання цін на добрива – експерти

соя кукурудза soy corn

Посівні площі під соєю в США в 2022-23 МР зростуть з одночасним скороченням посівів під кукурудзу через зростання цін на добрива.

Про це повідомляється в матеріалі “Посівні площі сої в США, ймовірно, зростуть у 2022-2023 роках на тлі зростання цін на добрива” на SPGlobal.com.

Згідно з матеріалом, ціни на добрива в Північній Америці досягли рекордного рівня і на 7,9% вищі за минулорічні показники. Через сплеск цін на енергоносії в Європі та Китаї, особливо на природний газ, від якого значною мірою залежить виробництво азотних добрив, значна кількість американських фермерів віддадуть перевагу посіву сої замість того, щоб нести високі експлуатаційні витрати на посів кукурудзи.

«Підтримуючи аналогічну думку, Університет Іллінойсу у своєму останньому звіті про бюджет сільськогосподарських культур заявив, що витрати на добрива, насіння та сушіння для соєвих бобів, за прогнозами, будуть на $226 на акр дешевшими, аніж для кукурудзи у 2022-2023 роках. Отже, фермер, який вирощує кукурудзу в центральному Іллінойсі, отримає прибуток у розмірі $24 з акра в порівнянні з $150 з акра соєвих бобів», — наголошується в матеріалі.

За прогнозами Platts Analytics, збиральна площа сої прогнозується на рівні 36,1 млн га в 2022-2023 рр., що на 1,2 млн га більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, тоді як прогноз посівних площ під кукурудзу було знижено на 1,2 млн. га до 33,2 млн. га.

Останній звіт Міністерства сільського господарства США прогнозує збільшення середніх цін на сою в наступному МР на 14%. Тоді як ціни на кукурудзу зросли на 21% порівняно до 2020 МР», — наголошується в матеріалі.

Аналітики вважають, що з урахуванням прогнозів збільшення посівних площ під квасолею у США у 2022-2023 роках. тиск на ціни на сою в 2022 р. цілком імовірно. Очікується, що прогнозоване зростання кінцевих запасів чинитиме додатковий тиск на ситуацію та знизить ціни на олійні.

«З урахуванням рекордного прогнозу Міністерства сільського господарства США ціни на сою в США, ймовірно, впадуть на 20% у річному обчисленні або до $10 за бушель до вересня 2022 р.», — підкреслили в матеріалі.

Нагадаємо, що незважаючи на те, що грудневий ф’ючерс на чорноморську кукурудзу зріс, ціни на українському ринку стабілізувалися, оскільки висока вартість логістики та сушіння обмежує реалізацію зерна.

 

Latifundist.com

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!