У січні значення Індексу продовольчих цін ФАО знову скоротилося головним чином внаслідок зниження цін на пшеницю та кукурудзу.

Джерело:  ФАО
фао

Згідно з даними, опублікованими сьогодні Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), у січні базовий показник світових цін на продовольчі товари знову дещо скоротився, головним чином внаслідок зниження цін на зернові та м’ясо, яке з лишком компенсувало зростання цін на цукор.

У січні середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, за допомогою якого щомісяця відстежується динаміка світових цін на продовольчі товари, становило 118 пунктів, що на 1 відсоток нижче рівня грудня і на 10,4 відсотка нижче відповідного показника за той же період минулого року.

У порівнянні з грудневим рівнем значення Індексу цін на зернові ФАО знизилося на 2,2%. У січні було зафіксовано зниження світових експортних цін на пшеницю, зумовлене гострою конкуренцією між експортерами та появою на ринку нового врожаю з країн Південної півкулі, при цьому світові експортні ціни на кукурудзу різко знизилися під впливом покращення стану посівів та початку збирання в Аргентині, а також у зв’язку із збільшенням пропозиції у Сполучених Штатах Америки. Світові котирування рису, навпаки, у січні зросли на 1,2%, що зумовлено активним експортним попитом на високоякісні індійські сорти рису з Таїланду та Пакистану та додатковими закупівлями з боку Індонезії.

Значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в січні збільшилося несуттєво і всього лише на 0,1% перевищує грудневий показник, але все ще на 12,8% нижче відповідного значення, зафіксованого в січні минулого року: помірне зростання світових цін на пальмову та соняшникову олії перекрив зниження цін на соєву та рапсову олії. Підвищення світових цін на пальмову олію було зумовлено сезонним скороченням виробництва у ключових країнах-виробниках та занепокоєнням у зв’язку з наслідками несприятливих погодних умов у Малайзії. Світові ціни на олію також зросли, що було зумовлено збільшенням імпортного попиту. Світові ціни на соєву та ріпакову олії, навпаки, знизилися через прогнозовану значну пропозицію з боку Південної Америки і збереження великих запасів на ринках Європи відповідно.

Значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО практично не змінилося порівняно з переглянутим значенням за грудень і виявилося на 17,8% нижче за відповідний показник минулого року. У січні світові котирування вершкового масла та незбираного сухого молока зросли головним чином під впливом зростання попиту з боку країн Азії, практично повністю перекривши зниження котирувань знежиреного сухого молока та сиру.

Значення Індексу цін на м’ясо ФАО продовжило знижуватися сьомий місяць поспіль, скоротившись на 1,4% порівняно з рівнем грудня: значний обсяг пропозиції з боку провідних країн-експортерів став причиною зниження світових цін на м’ясо птиці, яловичину та свинину. Міжнародні ціни на баранину, навпаки, зросли у зв’язку з високим імпортним попитом у світі та зниженням чисельності поголів’я забійних тварин в Океанії.

У січні значення Індексу цін на цукор ФАО підвищилося на 0,8% порівняно з минулим місяцем, що обумовлено зростанням занепокоєння у зв’язку з рівнем опадів нижче середнього в Бразилії та відповідними можливими наслідками для врожаю цукрової тростини, збиральна кампанія якої розпочнеться у квітні, сукупності з несприятливими прогнозами щодо обсягу виробництва у Таїланді та Індії.

Рекордний обсяг виробництва зернових у 2023 році

Згідно з новим Зведенням пропозиції зернових та попиту на зернові, яке також було опубліковано сьогодні ФАО, обсяг виробництва зернових у світі в 2023 році може досягти рекордного рівня в 2 836 млн тонн, що на 1,2 відсотка вище рівня 2022 року.

З урахуванням виробленого цього місяця коригування у бік підвищення на 12 млн тонн, очікується, що обсяг виробництва фуражних зернових у світі досягне рекордного рівня в 1523 млн тонн. Цей перегляд пояснюється насамперед підвищенням оцінок за обсягом виробництва кукурудзи в Канаді, Китаї (материковому), Сполучених Штатах Америки та Туреччини; це підтверджується новими офіційними даними, згідно з якими у цих країнах підвищилася врожайність, а також розширено посівні площі.

Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2023–2024 років підвищено на 8,9 млн тонн порівняно з грудневим прогнозом – до 2 822 млн тонн, що на 1,2% перевищує рівень сезону 2022—2023 років; Проведена коригування пов’язана з вищим, ніж очікувалося раніше, споживанням на корми, особливо в Європейському союзі, а також в Австралії та Сполучених Штатах Америки.

У зв’язку з цим, згідно з прогнозами ФАО, у сезоні 2023–2024 років співвідношення запасів зернових у світі до їх споживання очікується на прийнятному рівні та становитиме 31,1%, що вище рівня 30,9% у сезоні 2022–2023 років.

Згідно з прогнозами, обсяг світової торгівлі зерновими в сезоні 2023–2024 років складе 480 млн тонн, що на 0,8 відсотка вище за прогнози на попередній сезон, насамперед внаслідок підвищення прогнозу з торгівлі фуражними зерновими; тим часом обсяг торгівлі пшеницею та рисом, навпаки, може скоротитися.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!