У сезоні 2020/21 Індія подвоїла імпорт яблук, зафіксовано перші поставки з України

яблоки

В умовах глобальної кризи яблучного бізнесу, аналітики EastFruit звертають особливу увагу на країни, де споживання імпортного яблука продовжує зростати.

Найбільше зростання імпорту свіжого яблука в сезоні 2020/21 років (серпень-липень) показала Індія. За сезон обсяг експорту яблука до Індії вперше перевищив 400 тис. тонн і досяг 403,4 тис. тонн, збільшившись у два рази порівняно з сезоном 2019/20. Попередній рекорд імпорту яблука до Індії був зафіксований у сезоні 2016/17 років, коли постачання перевищило 357 тис. тонн.

Ще одна особливість сезону 2020/21 для Індії полягає в тому, що вперше лідером обсягу експорту яблука до Індії став Іран. Ця країна спромоглася поставити 74,9 тис. тонн свіжого яблука, збільшивши обсяги свого експорту до Індії втричі! Туреччина стала другим сюрпризом і посіла друге місце у рейтингу постачальників, ненабагато відстаючи від Ірану з обсягом експорту яблука в 67 тис. тонн. Ще раз хочемо нагадати, що саме Туреччина та Іран, на наш погляд, є головними збурювачами спокою на глобальному яблучному ринку.

Цікаво, що колишній багаторічний лідер постачання яблука до Індії, яким були США, продовжує втрачати свої позиції на цьому ринку. У сезоні 2020/21 США опустилися відразу на восьму позицію в рейтингу експортерів, пропустивши вперед, окрім Ірану та Туреччини, також Чилі, Італію, ОАЕ, Нову Зеландію та навіть Афганістан. До речі, всі країни у топ-10 постачальників яблука до Індії, окрім США, збільшили обсяги експорту. США ж продовжує знижувати свою присутність на ринку яблука Індії через торгові війни, ініційовані адміністрацією попереднього президента країни.

За межами десятки найбільших постачальників опинилася Польща. Обсяги експорту польського яблука до Індії продовжують знижуватися вже третій сезон поспіль після відносного успіху в сезоні 2018/19. Минулого сезону Польща знизила обсяги експорту одразу на 46% до 5,3 тис. тонн. Зменшили експорт яблука до Індії також Франція та Бельгія.

Також привертає увагу те, що Сербія вперше почала постачати яблука на ринок Індії. Причому в перший сезон поставки досягли непоганих 493 тонн, враховуючи відсутність досвіду і віддаленість ринку збуту.

Цікаво, що було зафіксовано імпорт яблука і з України, хоча офіційного дозволу на постачання яблука з України до Індії, як і раніше, немає. Проте в офіційній статистиці Індії зареєстровано постачання 82 тонн українського яблука на ринок цієї азійської країни.

Аналогічно несподіваною є поява серед постачальників яблука до Індії та Китаю. Як відомо, китайське яблуко не надходило на ринок Індії з 2017 року. Однак із 2019 року країни відновили діалог про відновлення доступу до ринку. Схоже, що цей доступ було відновлено, хоча офіційних повідомлень щодо цього не надходило. Проте Китай встиг поставити 119 тонн яблука до Індії у сезоні 2020/21. Щоправда, з травня 2021 року нових поставок китайського яблука до Індії не було. Тому, можливо, йдеться про пробні поставки для перевірки відповідності вимогам Індії. Уряд Індії застосовував подібний підхід у випадку з Україною.

EastFruit

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!