У росії розглядають можливість запровадження тимчасової заборони на експорт зернових, якщо їх залишки досягнуть критичної позначки

стоп

У росії розглядають можливість запровадження тимчасової заборони на експорт пшениці, ячменю, кукурудзи та жита, якщо їх залишки досягнуть критичної позначки в 10 млн тонн, яких, за оцінками мінсільгоспу рф, вистачить приблизно на 1,5 місяці. Про це пише російське видання «Известия» з посиланням на протокол робочої групи з нетарифних заходів регулювання у зовнішній торгівлі підкомісії з митно-тарифного та нетарифного регулювання.

«Підкомісія розглянула [ініціативу] і прийняла рішення доручити Мінсільгоспу здійснювати моніторинг залишків та за їх зниження до 10 млн тонн надсилати відповідні матеріали до Мінекономрозвитку та Мінпромторгу для розгляду питання про встановлення заборони», – повідомили виданню в мінсільгоспі рф.

Один із співрозмовників «Известий» у комітеті Держдуми з фінансового ринку повідомив, що тимчасові обмеження на експорт добре зарекомендували себе як інструмент стримування цін. За його словами, раніше це вже дало ефект із ситуацією на ринку бензину та дизелю. При цьому ембарго «можуть застосовувати й надалі в різних галузях», додав він.

«Однак це саме тимчасові, пожежні заходи. Їх неможливо тримати довго, тому що перенасичення внутрішнього ринку росії загрожує тим, що ціни стануть нецікавими виробникам, як наслідок виникне дефіцит, тому що постачальники починають притримувати товар до скасування ембарго та повернення цін», – пояснили в комітеті.

Голова Російського зернового союзу Аркадій Злочевський припустив, що ідея тимчасової заборони на експорт може бути пов’язана з активними темпами реалізації зерна з росії за кордон останнім часом.

«Ніякого дефіциту немає і не може бути. Просто останнім часом зерно активно вивозилося на зовнішні ринки. Мабуть, хтось із чиновників має побоювання, що в Росії може виникнути його нестача», – пояснив він.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!