У липні значення Індексу продовольчих цін ФАО дещо знизилося: скорочення котирувань зернових компенсувало зростання цін на олії, м’ясо та цукор

Джерело:  ФАО
фао

У липні 2024 року значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) становило 120,8 пункту, що трохи нижче за переглянутий червневий показник: зниження значення індексу цін на зернові дозволило компенсувати зростання індексів цін на рослинні олії, м’ясні продукти та цукор, при цьому значення індексу цін на молочну продукцію мало змінилося. Таким чином значення ІСЦФ виявилося все ще на 3,1% нижче в порівнянні з рівнем відповідного місяця минулого року і на 24,7 відсотка нижче пікового рівня в 160,3 пункту, досягнутого в березні 2022 року. »

» Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО в липні склало 110,8 пунктів, що на 4,4 пункти (3,8 відсотка) нижче червневого показника і на 15,1 пункту (12,0 процента) нижче рівня липня 2023 року. Порівняно з минулим місяцем, було зафіксовано зниження світових експортних цін на всі основні види зернових; така тенденція спостерігається другий місяць поспіль. Зростаюча сезонна пропозиція у Північній півкулі, де триває збирання врожаю озимої пшениці, та загалом сприятливі погодні умови в Канаді та Сполучених Штатах Америки та пов’язані з ними очікування рясного врожаю ярої пшениці також сприяли зниженню світових цін на пшеницю. Додатковий знижувальний тиск на ціни на пшеницю чинили активна конкуренція між експортерами та млявий попит на світових ринках. Світові експортні ціни на кукурудзу також знизилися під впливом сезонних факторів. Збиральна кампанія в Аргентині та Бразилії йшла випереджаючими темпами порівняно з минулим роком, а стан посівів у Сполучених Штатах Америки, як і раніше, оцінювався як перевищуючий показники минулого року і вище за середній рівень. Щодо інших фуражних зернових, то в липні також знизилися світові ціни на ячмінь та сорго. У липні на тлі загалом стриманої ситуації на ринках та обумовленого нею понижувального тиску на котирування сортів індійського та японського рису значення Індексу цін ФАО на всі види рису знизилося на 2,4 відсотка.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у липні склало 135,0 пунктів, що на 3,2 пункти (2,4 відсотка) вище, ніж минулого місяця, при цьому зростання триває другий місяць поспіль, внаслідок чого значення даного індексу досягло півторарічного максимуму. Зростання значення даного індексу, що продовжується, зумовлене зростанням котирувань пальмової, соєвої, соняшникової та рапсової олій на світових ринках. Світові ціни на пальмову олію також дещо зросли, головним чином внаслідок активних імпортних закупівель на глобальному рівні на тлі зниження в Індонезії, провідному виробнику пальмової олії, показників приросту виробництва до рівня нижче за потенційно можливі. Водночас у липні, під впливом сталого попиту з боку виробників біопалива в Північній та Південній Америці, продовжили зростати світові котирування соєвої олії – така тенденція спостерігається вже третій місяць поспіль. Що стосується світових цін на соняшникову та ріпакову олії, то їх зростання було зумовлене насамперед погіршенням видів на врожай у низці основних країн – виробників відповідного олійного насіння у сезоні 2024–2025 років.

» У липні середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО склало 127,7 пункту, практично не змінившись порівняно з червнем, і виявилося на 8,6 пункту (7,2 відсотка) вище відповідного показника минулого року: зростання індексів цін на вершкове масло та сир був практично повністю компенсований зниженням цін на сухе молоко. Зафіксованому в липні зниженню світових котирувань сухого молока сприяв млявий імпортний попит, особливо на спотовому ринку, частково через послаблення ринкової активності в Західній Європі через настання періоду літніх відпусток, навіть незважаючи на низький рівень запасів і сезонне скорочення виробництва молока в Океанії. Світові котирування вершкового масла, навпаки, дещо зміцнилися – таке зростання спостерігається вже десятий місяць поспіль, що зумовлено скороченням обсягів експортної пропозиції, насамперед у Західній Європі на тлі стабільно високого внутрішнього попиту, низького рівня запасів та сезонного скорочення виробництва молока. Світові ціни на сир також дещо зросли, головним чином, під впливом активного внутрішнього попиту в Західній Європі.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у липні склало 119,5 пункту, що на 1,5 пункту (1,2 відсотка) вище порівняно з червневим показником і на 1,0 пункту (0,8 відсотка) перевищує рівень відповідного періоду минулого року. У липні підвищилися світові ціни на баранину та яловичину головним чином під впливом стабільно високого імпортного попиту та сезонним зниженням чисельності поголів’я забійних тварин в Океанії. Світові ціни на м’ясо птиці також зросли, що пояснюється високим імпортним попитом, насамперед з боку країн Близького Сходу та Північної Африки, на тлі перебоїв у виробництві, спричинених поширенням хвороб тварин, зокрема спалахами грипу птахів у ряді основних регіонів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!