У листопаді склалася сприятлива погода для вкорінення озимини — Укргідрометеоцентр

состояние посевов

У першій декаді листопада загалом складалися задовільні умови для укорінення та початкового розвитку озимини. У південних, центральних та східних областях, де середини декади пройшли ефективні опади, створилися кращі, ніж раніше умови зволоження ґрунту, що у поєднанні з теплою погодою, сприяло прискоренню зростання та розвитку озимих культур. Про це повідомляється в декадному огляді “Укргідрометеоцентру”.

Зазначається, що на багатьох площах почалося масове кущіння озимих зернових. Однак, враховуючи, що майже половина посівів засіяна в пізні терміни (у жовтні), рослини переважно перебували у початкових фазах розвитку – початок утворення сходів, на окремих площах проростання зерна, у тому числі на площах, де воно не проростало через тривалі посушливі умови.

«На вересневих посівах відзначалася масове утворення 3-го листка та кущіння. Внаслідок дощів зменшилася площа охоплена посухою порівняно з попередньою декадою», — зазначили експерти.

Однак ще значні площі з майже сухим верхнім шаром ґрунту залишалися у Запорізькій, Одеській, Херсонській та Харківській областях, де місцями навіть зазначалося в’янення рослин через нестачу вологи. Нетипово низькі запаси вологи на кінець осені сформувалися у західних областях, зокрема на Івано-Франківщині, внаслідок тривалого осіннього дефіциту опадів.

В «Укргідрометеоцентрі» зазначають, що протягом декади, залежно від термінів сівби, озимі зернові культури перебували у фазах розгортання 3-го листка, утворення вузлових коренів та кущіння. На пізніх посівах відзначалося проростання зерна та утворення сходів. В останні дні декади внаслідок різкого похолодання на частині посівів (переважно північних та східних областях) спостерігалося припинення вегетації у різних фазах розвитку – від проростання зерна до кущіння.

«Стан рослин задовільний та добрий. Густота посівів сформувалася в межах 260-490 рослин на 1 м2, загальна кількість стебел на 1 м2 становила від 540 до 950, кущисті нормально розвинених рослин сформувалася в межах 1,5-2,1 стебел на одній рослині», – уточнили експерти.

Крім того, наприкінці декади в окремих районах східних, північних, центральних та західних областей зазначалося тимчасове припинення вегетації озимих культур.

«У озимого ріпаку тривало утворення листової розетки. Стан рослин переважно гарний. У люцерни та конюшини тривало відростання отави після укосів. Стан багаторічних трав добрий і задовільний», — наголосили фахівці.

 

Latifundist.com

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!