У Китаї відзначили значне падіння імпорту зернових

Джерело:  Зерно Он-Лайн
зерно

Китайський імпорт зерна скоротився на 11,8% із січня по листопад порівняно з роком раніше, в основному через міжнародні перебої та ослаблення попиту всередині країни, за даними галузевих інсайдерів, повідомляє 9 грудня видання Yicai Global.

Китай імпортував 133,2 млн тонн зерна за 11 місяців, що закінчилися 30 листопада, показали дані Головного митного управління від 7 грудня. Імпорт рослинної олії та м’яса впав майже на 42% та 23% відповідно.

Імпорт зерна впав переважно через перебої у Чорноморському регіоні, сказав Yicai Global Чжен Веньхуей, дослідник продовольчої економіки в Гуандунському південно-китайському центрі торгівлі зерном.

За 10 місяців, що закінчилися 31 жовтня, Китай імпортував з України 5,1 млн тонн зерна, що приблизно вдвічі менше, ніж роком раніше. Китай також сильно залежить від України та США щодо постачання кукурудзи.

Зростання світових цін на продовольство та зміцнення долара США щодо китайського юаня також зменшили цінову перевагу імпортного зерна, зазначив Чжен.

У першій половині року виробництво кормів у Китаї впало на 5% у порівнянні з минулим роком і відновилося лише у вересні, що призвело до загального зниження попиту на кормове зерно у перші 10 місяців, додав Чжен.

Ще одним фактором, який спотворив показники імпорту зерна, стала надзвичайно висока база останніх двох років, сказав Yicai Global Чжан Чжисянь, віце-президент дослідницького інституту Yida на сайті cngrain.com. Щоб впоратися зі змінами у зовнішньому середовищі, Китай заздалегідь імпортував частину зерна, причому обсяги поставок минулого року та 2020 року досягли рекордно високого рівня.

З минулого року частка зерна та зернового борошна в імпорті зерна до Китаю різко зросла. У період з 2016 до 2020 року цей показник залишався на рівні близько 20%, але в 2021 році він подвоївся і досяг майже 40%, оскільки імпорт кукурудзи з кількох мільйонів тонн зріс майже до 30 мільйонів тонн. Після початку військової спецоперації в Україні світові ціни на зерно різко зросли, що спричинило скорочення імпорту.

В умовах подвійного ефекту – зниження імпорту та постійного зростання внутрішнього попиту на корми – попит і пропозиція кормового зерна в Китаї ще більше зблизяться, а ціни на кукурудзу, соєвий шрот, пшеницю та інші сорти залишаться високими, прогнозує Чжен.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!