У Кенії випробували технологію Push-Pull, яка контролює шкідників і підвищує врожайність кукурудзи

Джерело:  SuperAgronom.com
кукуруза

У західній Кенії дослідили, як впровадження системи push-pull вплинуло на коливання врожайності кукурудзи, чисельності шкідників і паразитичних бур’янів. Про це повідомляє scidev.net.

У технології Push-Pull висівають дві супутні культури поряд з основною — кукурудзою. При цьому рослину push, тобто «виштовхування» (наприклад, бобові) висівають в рядах між кукурудзою та рослиною pull (тією, що «притягує», наприклад, камерунська трава), яка висівається по периметру поля.

Роль рослини «виштовхувача» відлякувати дорослих самок метеликів, коли вони шукають місце для відкладання яєць. У пошуках іншого місця самки летять до краю поля, де їх приваблюють рослини-«притягувачі», які спонукають їх до відкладання яєць. Втім єці рослини є поганими господарями, що призводить до того, що принаймні 80% відроджених личинок гинуть, не досягнувши зрілого віку.

«Ключовий висновок нашого дослідження полягає в тому, що система push-pull вдосконалюється з роками використання», — сказав Тім Латтермозер, провідний дослідник дослідження та докторант кафедри ентомології Корнельського університету в Сполучених Штатах.

Він додав, що використання технології push-pull дозволяло аграріям регіону отримувати вдвічі та навіть втричі вищу врожайність кукурудзи порівняно до звичайної технології вирощування. Також були знайдені докази того, що поля, де впроваджувли технологію, створюють лікувальний ефект на інші поля навколо. Спостерігалося зниження чисельності стеблового метелика і паразитичного бур’яна стриги.

Зі слів дослідників, цей експеримент показує, що такий метод, спрямований на підвищення врожайності шляхом мінімізації використання синтетичних гербіцидів та інсектицидів, справді сприяє збільшенню врожайності і запобігає адаптації шкідників з часом.

«Незважаючи на витрати та потреби в залученні робочої сили, які виникають на початковому етапі впровадження технології, зменшення витрат на пестициди з кожним роком може бути суттєвою економічною вигодою», — каже Зеяур Хан, співавтор дослідження та керівник програми технології інтегрованого управління push-pull у Міжнародний центр фізіології та екології комах зі штаб-квартирою в Кенії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!