У Казахстані зібрали 2,8 млн тонн олійних

Джерело:  ElDala
олійні

У 2022 році в Казахстані при середній врожайності 8,3 ц/га намолочено 2,8 млн тонн олійного насіння, у тому числі при середній врожайності 10,9 ц/га намолочено 1,1 млн тонн соняшника. Про це сьогодні на засіданні колегії МСГ повідомив віце-міністр сільського господарства Абулхаїр Тамабек.

«Сприятливі умови минулого року дозволили провести збиральну кампанію без простоїв та зібрати добрий урожай. Отримано один із найвищих урожаїв за останні 10 років», – зазначив віце-міністр.

За його словами, намолочено 22,8 млн тонн зернових і зернобобових культур, що на 39% більше, ніж у 2021 році. При цьому валовий збір пшениці збільшився на 44% і склав 17 млн тонн. Необхідно відзначити, що більше 80% зібраного зерна високої якості.

«Також варто зазначити, що за підсумками 2022 року за даними КТЖ експортовано понад 13,2 млн тонн зерна та борошна в зерновому еквіваленті, у тому числі 10 млн тонн зерна. Ці показники є найвищими за всю історію незалежного Казахстану», – поінформував Тамабек.

Також зібрано 4 млн тонн картоплі та 4,9 млн тонн овочевих культур.

“Загалом валовий збір соціально-важливих культур дозволить забезпечити внутрішню потребу республіки, за винятком цукрових буряків”, – зазначив він.

Віце-міністр сільського господарства повідомив, що обсяг субсидування АПК було збільшено на 139 млрд тенге, в результаті загальний обсяг держпідтримки в 2022 році становив близько 450 млрд тенге, що на 20% більше рівня 2021 року.

Обсяг фінансування польових робіт минулого року був збільшений у 2 рази, з 110 млрд до 220 млрд тенге.

«Окрім цього, за дорученням президента за рахунок коштів АТ «Жасил даму» на лізинг сільгосптехніки було направлено 40 млрд тенге пільгових кредитів. Це дозволило забезпечити доступність сільгосптехніки для фермерів, придбано 1072 одиниці техніки в тому числі 190 комбайнів і 882 трактори», – сказав Тамабек.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!