У Казахстані заявили, що збережуть експортний потенціал пшениці у 2023 році

Джерело:  Зерно Он-Лайн
пшеница

Міністерство сільського господарства Казахстану планує зберегти цього року експортний потенціал пшениці, незважаючи на несприятливі погодні умови в основних регіонах, що зерно сіють. Про це повідомили у прес-службі міністерства.

“На сьогоднішній день завершується збирання зернових, роботи вже проведено на 15,6 млн. гектарів (90,2%). За середньої врожайності 9,3 центнери з гектара аграрії намолотили 14,6 млн. тонн зерна”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві наголосили, що цей рік став непростим для хліборобів. “Однак, незважаючи на всі виклики, несприятливі погодні умови, Казахстан повністю забезпечить внутрішній ринок необхідними обсягами пшениці, а також збереже свій експортний потенціал”, – пояснили в міністерстві.

У вересні міністр сільського господарства Казахстану Айдарбек Сапаров повідомив, що країна може зменшити експорт зерна через зниження врожайності. При цьому обсягу зерна, який планують направити на експорт, буде достатньо для утримання позицій на традиційних експортних ринках. За його словами, прогноз експорту зерна на 2023-2024 МР становив 6 млн тонн.

За даними Мінсільгоспу, у 2022 році в Казахстані було зібрано один із найбільших урожаїв за останні 10 років. Намолочено 22 млн. тонн зернових та зернобобових культур, що на 35% більше, ніж роком раніше. Крім того, на 38,9% збільшився валовий збір пшениці, який становив 16,4 млн тонн. Традиційно Казахстан щорічно відправляє на експорт близько 6-7 млн. тонн зерна і близько 1,5-2 млн. тонн борошна. У 2022 році Казахстан відправив на експорт 13,2 млн тонн зерна та борошна у зерновому еквіваленті.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!