У Казахстані закликали субсидувати вирощування соняшнику

Джерело:  OleoScope
соняшник

Завантаження казахстанських олійноекстракційних підприємств на сьогоднішній день становить менше 50%, повідомив на нараді в уряді заступник прем’єр-міністра РК Серік Жумангарін. Він зазначив, що цей рівень може провалитися і до 20%, якщо в країні не субсидуватимуть вирощування соняшника.

Цього року держпідтримку отримали лише виробники насіння в Костанайській, Алматинській та Жетисуській області. Загалом у п.р. на олійні передбачено близько 2 млрд тенге (3,2 млн дол. США) субсидій, але не всі ці кошти спрямують фермерам, які займаються соняшником. Є й інші олійні, як, наприклад, сафлор, який популярний у Казахстані.

При цьому, за даними Мінсільгоспу РК, наступного року обсяг коштів на субсидування вирощування соняшнику залишиться приблизно на тому ж рівні.

«Найближчими роками в регіонах будуть вводитися в дію нові потужності з переробки соняшнику. Заводи, що діють на сьогодні, завантажені менш ніж наполовину, а без сировини, без субсидування вирощування соняшника завантаження буде на рівні 20%. Нема рації будувати нові потужності переробки. Необхідно довести закупівлю насіння до рівня, що задовольняє виробників, і забезпечити стабільну ціну на соняшникову олію», – заявив віце-прем’єр.

Він наголосив, що державна політика полягає у розвитку переробки соняшнику в країні. Тому сферу вирощування олійних потрібно підтримати.

«Акіматам необхідно запровадити бізнес-підхід у визначенні підтримки пріоритетних культур», – вважає Жумангарин.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!