У I кварталі експорт молочних продуктів зріс на понад 40%

Джерело:  Delo.ua
молочні продукти

У січні-квітні 2024 року Україна експортувала 36,43 тисячі тонн молочних продуктів, що на 42% більше в натуральних обсягах порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Такі дані оприлюднила Асоціація виробників молока.

При цьому грошова виручка за експортовану молочну продукцію здебільшого залишилася на рівні минулорічного періоду (+0,12%) i становила 70,46 мільйона доларів у першому кварталі 2024 року.

Зазначається, що у квітні Україна експортувала 10,42 тисячі тонн молочних продуктів, таким чином натуральні обсяги експорту зросли на 18% порівняно з березнем поточного року і на 35% проти квітня 2023 року.

“Збільшення обсягів експорту молочних продуктів в квітні, ймовірно, пов’язане зі скороченням попиту на внутрішньому ринку в період Великого посту, появі в країні надлишків молока-сировини та зниження закупівельних цін”, – повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі. Та зазначив, що в умовах зниження цін на молоко-сировину навесні, готова українська молочна продукція стає більш привабливою для іноземних покупців.

Водночас грошова виручка за поставлені товари у квітні 2024 року становила 21 мільйон доларів, тобто збільшилась на 14% порівняно до попереднього місяці (березня) і на 10% порівняно з минулорічним квітнем.

Додамо також, що головними експортними категоріями в березні в грошовому еквіваленті були:

  • молоко та вершки, згущені – 31%,
  • морозиво – 23%,
  • сири – 20%,
  • масло вершкове – 12%.

Далі йдуть: молоко та вершки, незгущені (6%), молочна сироватка (6%), маслянка, ферментовані або сквашені молоко та вершки (2%).

Нагадаємо, що у 2022 році продажі українських молочних продуктів до Євросоюзу склали 102 мільйони доларів проти 7 мільйонів доларів у 2021 році. Географія ключових продуктів цього сегменту мала такий вигляд: сухе і згущене молоко – Польща, Ізраїль, Нідерланди, разом 38%; масло і молочні пасти – Польща, Молдова, Азербайджан, в підсумку 69 %; сири – Казахстан, Польща, Молдова, сумарно 85 %. У 2021 році серед головних покупців таких молочних продуктів країн ЄС не було взагалі, зауважили в асоціації.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!