У Грузії псується зерно через постачання російського борошна

Джерело:  Зерно Он-Лайн

Кілька тисяч тонн пшениці, вирощеної в Грузії, псується через непрацюючі борошномельні комбінати, 29 березня заявив голова «Грузинської асоціації виробників зерна» Ніколоз Беніаїдзе на прес-конференції.

За його словами, 40-50 тисяч тонн пшениці зберігається і псується на складах у Грузії, а фермери не знають, куди подіти врожай.

«Одна справа зіпсована, а інша — новий урожай, на який ми очікуємо через 2 місяці. Якщо склади не спустошені і існуюча пшениця не продана, немає складу для нового врожаю. Основна вимога аграріїв – врегулювати ситуацію на ринку пшениці», – розповів Беніаїдзе.

За його словами, через плаваючий тариф на пшеницю з Росії, основного постачальника Грузії, набагато вигідніше закуповувати борошно, а не зерно. З цієї причини борошномельні комбінати в Грузії давно простоюють, а фермери не можуть здати на переробку вирощене в Грузії зерно.

«Рішення полягає в тому, що як противага ціні на пшеницю на борошно має бути встановлене мито в тому ж розмірі, що і на борошно, а ціна на пшеницю і борошно має бути зрівняна», – запропонував Беніаїдзе.

Він додав, що як тільки запрацюють місцеві борошномельні комбінати, тоді виникне попит на місцеве зерно.

«Найсаме несамовите, що минулого року було прохання від уряду засіяти пшеницею весь район, бо була проблема з продовольчою безпекою. Ми так і зробили, держава також надала допомогу та виділила дешевий кредит у розмірі до 100 000 ларі», – повідомив він.

Через ситуацію з відсутністю попиту на місцеве зерно фермери не можуть сплачувати кредит, накопичуються штрафи, багато проблем виникло у власників техніки, які здали техніку в лізинг, додав він.

«З’ясувалося, що ми багато працювали, засіяли пшеницю цілими площами, в результаті пшеницю не можемо продати і вона псується. Ми опинилися в невигідному становищі», – сказав він.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!