У Грузії достроково скасували заборону експорту пшениці

Джерело:  Sputnik Грузия
пшеница

Уряд Грузії передчасно скасував тимчасову заборону на експорт пшениці, яку було введено з метою забезпечення продовольчої безпеки в країні, йдеться у повідомленні прес-служби міністерства сільського господарства країни.

Грузія припинила експорт пшениці та ячменю з 4 липня 2022 року з урахуванням зростання ризиків продовольчої безпеки, пов’язаних з війною в Україні. Заборона мала діяти до 1 липня 2023 року, але було вирішено скасувати її вже 6 квітня.

Рішення про передчасне скасування заборони уряд ухвалив з ініціативи Мінсільгоспу, за даними якого на сьогоднішній день таких загроз більше немає, у тому числі й ризику дефіциту пшениці.

“Фермери можуть реалізувати свій урожай як на міжнародному, так і на місцевому ринку”, – йдеться у повідомленні.

Раніше в Асоціації виробників зерна заявили, що грузинські фермери не можуть реалізувати в середньому 40-50 тисяч тонн урожаю пшениці через відсутність попиту.

Справа в тому, що через скорочення імпорту пшениці та збільшення обсягів імпорту борошна до Грузії усі мілкомбінати в країні призупинили роботу. Грузія почала купувати менше пшениці у зв’язку із зростанням експортного мита на цей товар із Росії.

Упродовж року Грузія споживає 700-800 тисяч тонн пшениці. Основну частину пшениці останніми роками завозили з Росії, Казахстану, України та США. Перед Росії припадає 70% від імпорту цього зерна, оскільки її вартість найвигідніша для Грузії.

На сьогоднішній день рівень самозабезпечення Грузії пшеницею лише 15%. Влада планує найближчими роками збільшити цей показник до 50%.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!