У грудні планується провести аукціони з розподілу зерновозів УЗ на 5 місяців

зерновоз

З наступного тижня передбачається реалізувати зерновози Укрзалізниці на аукціонах у системі ProZorro з подачею вагонів у січні—травні 2022 року. Про це під час інтенсиву «Залізниця 2021—2022: підсумки та прогнози» 7 грудня заявив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Зауважимо, що така ініціатива була запропонована 6 грудня під час зустрічі менеджменту Укрзалізниці з представниками зернового ринку.

Буде заплановано 4 вантажні полігони. «Для кожного полігона запропонований лот розміром 750 вагонів. Із чого це лот складається? Ми кожен місяць (загалом 5 місяців) маємо по 3 декади. Тобто 15 декад. У кожну декаду компанія має ритмічно відправити по одному маршруту. Якщо 15 декад помножити на 50 вагонів, то і вийде лот на 750 вагонів», — пояснив Валерій Ткачов.

Спочатку планується реалізовувати маршрутні відправки, у подальшому можливі коригування лотів. «Ми провели сегментування клієнтської бази та бачимо, що є крупні та малі аграрії, є власники елеваторів і терміналів. Для кожної з цих цільових груп будемо пропонувати якійсь інструмент щодо забезпечення її потреб. З наступного тижня буде діяти 3 інструменти щодо терміну подачі вагона: через 7—9 днів; через 1 місяць та довгостроковий, на 5 місяців. Ми будемо намагатися реалізувати частину, до прикладу, 30% на 1 місяць, ще 30% на 5 місяців, і частину, як короткострокові, спотові, продажі», — розповів Валерій Ткачов. На його думку, довгострокові аукціони мають позитивно відбитися на стабілізації ставок на зерновози.

За словами директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Андрія Мірошнікова, стартова ставка на «п’ятимісячних» аукціонах становитиме 1900 грн на весь період, до травня 2022 року. «Ми даємо клієнтам деяку варіативність. Не кажемо, що будуть лише довгострокові аукціони, а будемо використовувати всі можливі інструменти (для реалізації вагоновідправок через ProZorro, — ред.). Поглянемо на те, як відреагує ринок на нововведення. Якщо будет попит, додамо вагонів, якщо ні, шукатимемо інші рішення», — заявив Андрій Мірошніков.

Як повідомлялося раніше, згідно з проведеним Rail.insider на своєму телеграм-каналі опитуванням, більшість респондентів із тих, хто визначився, не підтримують довгострокове планування перевезень зерна.

 

Rail.insider

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!