У червні Індекс продовольчих цін ФАО продовжив знижуватися

Джерело:  ФАО
фао

Показник світових цін на продовольство в червні знову знизився, що було спричинено падінням цін на всі основні зернові та більшість видів рослинних олій, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у п’ятницю.

У червні Індекс продовольчих цін ФАО, який відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик основних продовольчих товарів, склав 122,3 пункту, що на 1,4 відсотка менше, ніж у травні, і на 23,4 відсотка менше порівняно з його максимальним показником, зафіксованим у березні 2022 року.Індекс цін ФАО на зернові знизився на 2,1 відсотка порівняно з травнем. Міжнародні котирування фуражного зерна в червні знизилися на 3,4 відсотка, в основному через збільшення пропозиції кукурудзи з поточного врожаю в Аргентині та Бразилії, а також покращення перспектив виробництва в основних регіонах вирощування в Сполучених Штатах Америки. Світові ціни на пшеницю знизилися на 1,3 відсотка, оскільки в Північній півкулі почалися жнива на тлі достатньої пропозиції та зниження експортного мита в Російській Федерації, а також поліпшення кон’юнктури в США. Світові ціни на рис знизилися на 1,2 відсотка внаслідок низького попиту на сорти, що не виробляються в Індії, та зусиль Пакистану, спрямованих на збільшення обсягів експортних продажів.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 2,4 відсотка порівняно з травнем, оскільки зниження світових цін на пальмову та соняшникову олію більш ніж компенсувало зростання котирувань на соєву та ріпакову олію під впливом погодних умов в основних регіонах-виробниках.

У червні Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 0,8 відсотка через падіння світових цін на сири попри те, що світові ціни на вершкове масло зросли завдяки активному попиту на спотовому ринку, переважно з боку близькосхідних країн.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 3,2 відсотка, що стало першим падінням після чотиримісячного зростання поспіль, в основному завдяки успішному збиранню врожаю цукрової тростини в Бразилії та низькому світовому попиту на імпорт, особливо з боку Китаю.

У червні Індекс цін ФАО на м’ясо практично не змінився, при цьому ціни на м’ясо птиці зросли через високий попит на імпорт з боку Східної Азії на тлі поточних проблем з пропозицією, пов’язаних з широкомасштабними спалахами пташиного грипу. Світові ціни на свинину також зросли, тоді як ціни на м’ясо великої рогатої худоби та баранину знизилися через збільшення експортної пропозиції з Океанії.

Додаткова інформація доступна тут.


Високі ціни на продовольство погіршують продовольчу ситуацію у вразливих країнах

Високі ціни на продовольство, економічні кризи, конфлікти, посухи та загроза погодних явищ Ель-Ніньйо, що насувається на деякі регіони, загострюють проблеми продовольчої безпеки в багатьох частинах світу. Згідно з останнім звітом «Прогнози врожаю та продовольча ситуація», який щоквартально публікується Глобальною системою інформації та раннього попередження ФАО (GIEWS), що також опублікований у п’ятницю, загалом 45 країн світу потребують зовнішньої допомоги для забезпечення продовольством.

Високі внутрішні ціни на продовольство, які відрізняються від Індексу продовольчих цін ФАО, є причиною небезпечного рівня голоду в більшості з 45 країн, 33 з яких розташовані в Африці, 9 
 в Азії, а також на Гаїті, в Україні та Венесуелі.У той час як світове виробництво зернових, за прогнозами, зросте на 1,1 відсотка у 2023 році порівняно з попереднім роком, у групі 44 країн з низьким рівнем доходів та дефіцитом продовольства (КНДДП) воно скоротиться, що призведе до зростання потреб в імпорті, йдеться у звіті.

Щоквартальний звіт містить детальну інформацію про продовольчу безпеку та цінові тенденції, з якими стикаються люди на місцях у постраждалих країнах. Він також містить детальну оцінку перспектив регіонального виробництва та торгівлі в усьому світі.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!