У червні експорт українського зерна через порти Польщі становив 260 тис. т

Джерело:  Порти України
порт Гданьск логистика

Обсяг експорту українського зерна через морські порти Польщі у червні 2023 року становив 260 тис. т. Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс.

Зауважується, що обсяги експорту у червні більш ніж удвічі перевищують показники початку року. Також, ймовірно, вони будуть зростати, оскільки вихід РФ із Чорноморської зернової ініціативи змушує Україну шукати альтернативні маршрути.

На початку серпня деякі показники українського експорту зерна через польські порти були публічно озвучені у контексті переговорів аграрних міністрів Польщі та України Роберта Телюса і Миколи Сольського. Зокрема, за інформацією польського урядовця, транзит українського зерна у лютому 2023 року становив 114 тис. т, а в червні — 260 тис. т. Як зазначила польська сторона, це є аргументом продовження заборони на експорт пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику до п’яти європейських країн: Польщі, Угорщини, Болгарії, Словаччини та Румунії.

Окрім того, у ході переговорів міністр Телюс запропонував заходи щодо полегшення транзиту українських зернових до морських портів різних країн ЄС.

Як повідомлялося раніше, Польща подовжить обмеження щодо імпорту української агропродукції після 15 вересня. Водночас сусідня країна має намір розширити прикордонну інфраструктуру для нарощування експорту українського зерна.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!