У болгарському порту Варна збудують термінал для зерна та сипких вантажів

Джерело:  Rail.insider
Варна

Європейський інвестиційний банк надасть кредит у розмірі 50 млн євро на будівництво нового термінала для зерна та сипких вантажів у болгарському порту Варна. ЄІБ підписав угоду з Logistic Centre Varna AED щодо розвитку хабу, також важливого для українського експорту зерна. Новий термінал матиме залізничне сполучення. Про це пише Railfreight

Logistic Centre Varna AED є частиною Buildcom Group, найбільшого в Болгарії приватного виробника соняшникової олії та зернотрейдера. Передбачається, що термінал стане до роботи у другому кварталі 2026 року. Згідно з даними ЄІБ, планується збудувати новий причал, силос та інші складські приміщення, а також залізничний та автомобільний під’їзди.

«Порт Варна також використовувався для експорту українського зерна. Можливо, він не зробив такого значного внеску, як інші чорноморські порти, зокрема Констанца, у цій справі, тоді як більшість вантажів прибували автомобільним транспортом. Однак з новими інвестиціями це зміниться», — прогнозується у дописі.

Окрім інвестицій у новий вантажний термінал, у Болгарії розвивають залізничне сполучення з Грецією. Передусім йдеться про спільний проєкт Sea2Sea, спрямований на будівництво залізничної лінії між грецьким портом Салоніки та Русе в Болгарії.

Лінія проходитиме через грецькі порти Кавала та Александруполіс перед перетином кордону з Болгарією, щоб досягти портів Бургаса та Варни та, зрештою, Русе. Зараз Греція інвестує приблизно 3 млрд євро у будівництво необхідної залізничної інфраструктури, що веде до Болгарії. Проте Болгарія також готова залучити певні інвестиції. Одним із проєктів є будівництво інтермодального термінала в Русе, щодо якого Болгарська національна залізнична інфраструктурна компанія (НКЗІ) оголосила тендер на 27 млн євро на початку 2023 року.

Крім того, залізниця Русе—Варна є частиною великого проєкту відновлення, спрямованого на покращення мобільності вантажів. Ця лінія була побудована в 1886 році, що робить її першою в історії залізницею в Болгарії. Відповідно до стратегічного проєкту Дунайського регіону, реабілітація спрямована на «створення умов для розвитку інтермодального морського, залізничного та річкового транспорту, сприяючи просуванню інтермодальності, шляхом посилення сполучення двох основних портів Болгарії».

Як повідомлялося раніше, Болгарія має намір побудувати додаткові силоси для українського зерна у порту Варна.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!