У Болгарії не вистачає соняшнику

Джерело:  Бургас
подсолнечник

Сьогодні в Болгарії не вистачає соняшнику, саме тому до протестів готуються виробники соняшникової олії. Причина нестачі – дефіцит соняшнику в Болгарії через припинення українського імпорту.

«Нам потрібен постійний потік соняшнику, тому що потужності, які ми маємо, вдвічі перевищують вироблену сировину. Ми протестуємо проти політики обмеження вільної торгівлі та проти політики, спрямованої проти інтересів фермерів з боку профільного міністерства», — заявив голова Спілки виробників рослинних олій та вершкових продуктів у Болгарія — Яні Яньов.

За його словами, через офіційну заборону на ввезення соняшнику з України до 15 вересня надходження сировини практично немає.

«Зараз ми перебуваємо в режимі ліцензування імпорту соняшнику з України. Проте Київ не видає ліцензії, оскільки зацікавлений у тому, щоби він залишався в країні. Вони мають велика обробна промисловість, перевищує їх обсяги виробництва. Тому доступ до українського соняшника на даний момент неможливий», — сказав Янев, наголосивши, що Україна є найбільшим експортером соняшникової олії.

За його словами, болгарську продукцію купуватимуть тоді, коли наші виробники вирішать, що ціна, за якою вони можуть реалізувати соняшник, є для них прийнятною. Імпорт із Румунії та Молдови має місце, але не у великих кількостях. Ціль нашої галузі – краще завантажити потужності для досягнення конкурентоспроможних цін на нафту. Тому що торік 90% нашої продукції було призначено для експорту. Мене не турбує внутрішній ринок. Все залежить від світових цін. Швидше постраждає галузь, що позначиться на державі», — резюмував Яні Яньов.

Зауважимо, що нестача соняшнику призводить до зростання цін на соняшникову олію в Болгарії, яка врешті-решт впала за останні 1,5 року в 2,5 рази — з майже 5 левів за літр до менш ніж 2 лева за літр олії.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!