У Австралії закінчується період супер-врожаїв пшениці

Джерело:  АгроXXI
колоски

Два кліматичні явища посилюють посушливі умови, особливо небезпечні для австралійської пшениці на стадії наливу зерна.

Про це пише Брайс Андерсон, почесний метеоролог, у статті, опублікованій на порталі www.dtnpf.com: «Очікується, що після серії рясних урожаїв пшеничний рекорд в Австралії в 2023-2024 роках піде на спад, оскільки стадії наливу зерна відбуватимуться при набагато меншої вологості ґрунту, ніж останніми роками.

Міністерство сільського господарства США відзначило у звіті «Оцінки світової сільськогосподарської пропозиції та попиту» (WASDE) за вересень 2023 року, що «для Австралії оцінка виробництва пшениці скоротилася на 3 мільйони тонн до 26 мільйонів, оскільки посушлива погода минулого місяця в Західній Австралії, Новому Південний Уельс і Квінсленд знизили перспективи врожаю». Ця зміна важлива і заслуговує на увагу – зниження прогнозованого врожаю пшениці в Австралії більш ніж на 10% всього за один місяць.

Умови Ель-Ніньо у Тихому океані відповідальні за значну частину тенденції до австралійської посухи. Термін «Ель-Ніньо» означає розвиток великомасштабної температури поверхні моря з потеплінням до рівня вище за норму в екваторіальній області Тихого океану. Австралійське бюро метеорології (BOM) відзначило у своєму останньому коментарі про тропічну погоду та клімат, що великомасштабна атмосферна циркуляція і температура поверхні моря вище за норму тепер синхронізувалися в Тихому океані.

«Кліматичні моделі показують, що це Ель-Ніньо, ймовірно, збережеться принаймні до кінця лютого. Ель-Ніньо зазвичай призводить до скорочення опадів навесні та на початку літа у східній Австралії та утримує тепліші дні у південних двох третинах країни», йдеться у звіті BOM.

Однак Ель-Ніньо — не єдина кліматична особливість, яка веде до більш посушливих перспектив вирощування пшениці в австралійських регіонах. В Індійському океані функція температури поверхні моря та тиску повітря, відома як Диполь Індійського океану (IOD), також знаходиться у фазі, що призводить до більш сухих умов в Австралії. Індекс диполя Індійського океану (IOD) за тиждень, що закінчився 17 вересня, становив плюс 1,25 градуса Цельсія, наголошується в коментарі австралійських метеорологів: «Це п’ятий тиждень перевищення позитивного порога IOD (плюс 0,40 градуса Цельсія). Тривалість цієї тенденції у поєднанні із спостережуваною та прогнозованою силою диполя вказує на те, що позитивна подія IOD вже відбувається. Всі моделі пророкують це позитивне IOD. збережеться принаймні до кінця весни в Південній півкулі».

Отже, коли позитивний Диполь Індійського океану та Ель-Ніньо відбуваються разом, їхній ефект посухи зазвичай сильніший і ширший поширюється по всій Австралії. Відтак подальше зниження врожаю пшениці в Австралії не виключається».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!