У 2024 році Таїланд експортує 800 тис. тонн пальмової олії

Джерело:  OleoScope
пальмова олія

Цього року Таїланд планує експортувати 800 тис. тонн сирої пальмової олії з метою стабілізувати ціни на місцеві свіжі пальмові горіхи, повідомляє Bangkok Post.

Генеральний директор Департаменту внутрішньої торгівлі Ваттанасак Сур-ям заявив, що місцеві ціни на свіжі пальмові горіхи вітчизняного виробництва продовжують зростати, перевищивши 5 бат (5,6 грн) за кілограм після різкого падіння у квітні-травні через надлишок на ринку. Він повідомив, що департамент має план щодо подальшого експорту для скорочення надлишкової пропозиції, що має сприяти підвищенню цін на пальмові горіхи.

У першій половині цього року Таїланд експортував близько 400 тис. тонн сирої пальмової олії, і такий же обсяг прогнозується на другу половину року. Попит на сиру пальмову олію для внутрішнього споживання становить 110 тис. тонн, 120 тис. тонн для виробництва біодизелю, а 800 тис. – 900 тис. тонн на експорт, основним ринком збуту якого є Індія. Запаси сирої пальмової олії в Таїланді складають 300 тис. тонн.

За словами пана Ваттанасака, сира пальмова олія з Таїланду може конкурувати на світовому ринку, оскільки місцеві та світові рівні цін схожі: поточна ціна тайської сирої пальмової олії становить 33,25 бата за кг, порівняно з 32,63 бата минулого місяця, тоді як ціна на світовому ринку становить 32,72 бата за кг. За його словами, зниження курсу бата має вплинути на експорт сирої пальмової олії з країни.

Департамент дав вказівку покупцям пальмових горіхів та заводам з екстракції пальмової олії утриматися від необґрунтованих зниження цін.

Відповідно до Закону про ціни на товари та послуги 1999 року, порушникам може загрожувати тюремний ув’язнення строком до п’яти років, штраф у розмірі 100 тис. бат або й те, й інше. У постанові говорилося, що будь-кому, хто купить пальмові горіхи за ціною, нижчою за встановлену, може загрожувати тюремне ув’язнення строком до семи років або штраф у розмірі 140 тис. бат, або й те, й інше.

Наказ також зобов’язує операторів екстракційних установок щодня звітувати про свою діяльність до департаменту. Запитані дані включають обсяг закупівель пальмових плодів, ставку закупівлі і кількість видобутої олії. Ненадання звіту про кількість видобутої олії та місце її зберігання загрожує тюремним ув’язненням строком до одного року або штрафом у розмірі 20 тис. бат, або й тим, та іншим.

Департамент також наказав посадовцям перевіряти закупівлі та точність ваг на складах та заводах з виробництва пальмової олії, щоб запобігти експлуатації фермерів. Фермерам було запропоновано збирати тільки пальмові горіхи, що повністю дозріли, щоб отримати хорошу ціну.

У 2024 році виробництво свіжих пальмових горіхів оцінюється в 18 мільйонів тонн, як і в попередньому році, а виробництво сирої пальмової олії оцінюється в 3 мільйони тонн.

Імпорт пальмової олії до Індії на 3% у червні порівняно з травнем і досяг найвищого рівня за шість місяців на тлі сталого попиту з боку переробників.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!