У 2024 році пальмова олія продемонструє незначну позитивну динаміку цін

Джерело:  Oilworld
пальмова олія

За даними Малайзійської рейтингової корпорації Bhd (MARC), ринок пальмової олії продемонструє незначну позитивну динаміку цін у 2024 році. У заяві компанії йдеться, що ф’ючерсні ціни на сиру пальмову олію до кінця року і в 2024 році, за прогнозами, коливатимуться в діапазоні від 3700 до 4100 рингітів за тонну.

“Ринок харчових олій наразі відновлюється після суттєвого тиску на продаж соняшникової олії, що спостерігався останні кілька місяців. Очікується, що сезонні тенденції виробництва, спекотніші кліматичні умови та зростання попиту на біопаливо вплинуть на підвищення ціни на пальмову олію”, – йдеться в повідомленні, додаючи, що ціни на харчові олії були нестабільними протягом останніх двох років, що було обумовлено поєднанням факторів, включаючи експортні обмеження, нестачу робочої сили та війна в Україні, що призвело до скорочення постачання харчових олій.

За маркетинговий рік, що закінчився 31 серпня 2023 року, експорт соняшникової олії з України збільшився на 27,3% до 5,7 млн тонн, а завдяки рясному врожаю насіння експорт соняшникової олії з Росії збільшився на 28,6% до 4,1 млн тонн . Це призвело до того, що ціни на соняшникову олію впали нижче за ціни на соєву олію, а в Європі навіть спостерігалися знижки в порівнянні з цінами на пальмову олію; як правило, ціни на соняшникову олію торгуються вище цін на соєву олію, за якими йдуть ціни на пальмову олію.

Погодні умови Ель-Ніньйо також вплинули на соєву олію, ключовий замінник пальмової олії та фактор, що визначає ціни на пальмову олію. Найбільша країна-виробник сої, Бразилія, зіткнулася із посушливою погодою в Мату-Гросу та сильними дощами в Парані, що призвело до повільних темпів посіву, а деякі райони потенційно вимагають пересадки. На ці два регіони разом припадає близько 40% виробництва сої в Бразилії. Таким чином, ціна на пальмову олію підтримуватиме потенційна конвергенція з ціною на соєву олію, оскільки знижки скорочуються на тлі невизначених поставок сої.

За оцінками MARC, у найближчій перспективі очікується, що обмеження поставок призведуть до зростання цін на пальмову олію.

“Як правило, виробництво пальмової олії знижується після досягнення піку у вересні чи жовтні, причому у першому кварталі року спостерігається найнижчий обсяг виробництва. Ця сезонна тенденція зниження виробництва призведе до скорочення запасів пальмової олії, чинячи підвищуючий тиск на ціни, особливо у першому кварталі 2024 року. Крім того, більш жаркі та сухі погодні умови Ель-Ніньйо у Південно-Східній Азії вплинули на Індонезію, найбільшого виробника пальмової олії, повідомила місцева рейтингова компанія.

Оскільки вплив Ель-Ніньйо на виробництво пальмової олії зазвичай проявляється щонайменше через рік, очікується, що виробництво скоротиться у другій половині 2024 року. Крім того, в основних країнах-виробниках пальмової олії Малайзії та Індонезії (83% світового виробництва станом на листопад 2023 року) стагнація зростання площ плантацій олійних пальм, скорочення площ незрілих плантацій олійних пальм та непродуктивних зрілих дерев перешкоджатимуть загальному зростанню.

Що стосується попиту, МАRC сказав, що використання біодизелю стане рушійним фактором. Індонезія запровадила обов’язкове використання біодизелю з 35% пальмової олії у транспортному секторі.

Індонезійська асоціація пальмової олії очікує, що використання пальмової олії для виробництва біодизелю перевищить споживання продуктів харчування. Міністерство сільського господарства США прогнозує, що у 2024 році світове споживання пальмової олії збільшиться на 4,9% до 77,2 млн тонн. Крім того, меморандуми про взаєморозуміння, підписані між Китаєм і Малайзією для забезпечення постачання пальмової олії, підтримають попит на пальмову олію.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!