У 2023 році виробництво яловичини та овець в ЄС скоротиться

яловичина

У короткостроковому весняному прогнозі Європейської комісії прогнозується, що виробництво яловичини та овечої продукції в ЄС у 2023 році скоротиться в річному обчисленні на 1,6% та 1,2% відповідно через менший забій. За умови покращення умов випасу та деякого зниження цін на корми вага при забої може збільшитися, але не настільки, щоб переважити нижчу продуктивність.

Яловичина

Виробництво яловичини в ЄС продовжить падати порівняно з минулим роком, хоча й уповільниться на 1 відсотковий пункт (п.п.) з 2,6% у 2022 році. Комісія очікує, що у 2023 році забій корів у блоці в цілому зросте, оскільки деякі виробники молочної продукції реагуватимуть на падіння цін на молоко та стабільну віддачу від бійні.

Це сталося через те, що споживання яловичини на душу населення слідуватиме довгостроковій тенденції до падіння на 1,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року до трохи менше 10 кг у 2023 році.

З огляду на те, що ситуація з обмеженою пропозицією яловичини в ЄС, як очікується, підтримає ціни, це може мати негативні наслідки для експортної конкурентоспроможності яловичини з ЄС. Оскільки ціни на велику рогату худобу зросли по всій Європі (особливо у 2021-2022 роках), загальна знижка на велику рогату худобу з ЄС до Великої Британії, яка спостерігалася раніше, зникла. Поряд зі слабким попитом у Великій Британії та зниженням виробництва в ЄС, це, ймовірно, сприяло зменшенню обсягів поставок яловичини до Великої Британії з ЄС у 2022 році.

Щодо імпорту, поточна цінова ситуація та очікування зниження виробництва можуть означати збільшення імпорту на ринок ЄС приблизно на 5% порівняно з 2022 роком. Це незважаючи на очікування відновлення попиту в Азії (зокрема в Китаї), що підвищує привабливість для Південної Америки.

М’ясо овець

Незважаючи на постійну підтримку цін на європейську баранину, виробництво овець в ЄС у 2023 році може бути обмежено через скорочення поголів’я. Опитування в грудні 2022 року показало, що поголів’я в ЄС скоротилося на 1,5 мільйона голів порівняно з роком раніше, що стало третім поспіль падінням порівняно з минулим роком понад 1 мільйон голів. Особливо цьому сприяли Іспанія та Франція.

Незважаючи на загальне скорочення стада, загальне виробництво в ЄС скоротилося лише на 0,6% у 2022 році, оскільки Ірландія та Румунія збільшили забій. Очікується, що виробництво в 2023 році впаде ще на 1,2% у 2023 році.

Дивлячись на імпорт, Європейська комісія очікує, що обсяги зростуть приблизно на 8% у 2023 році.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!