У 2022 році попит на яловичину у світі різко знизився

Джерело:  Meatinfo
beef мясо свинина говядина pork

Минулого року попит на яловичину у світі різко впав, пише Bloomberg. 2023-го також прогнозується зниження споживання цього виду м’яса. За даними агентства, попит зменшується й у тих країнах, де яловичину їдять найчастіше. Так, в Аргентині, де 2007 року споживання на душу населення становило 68,7 кг на рік, до 2022-го воно знизилося до 47,2 кг. Цього року попит може втратити ще 2%. Така динаміка пов’язана зі зростанням цін у країні, через що аргентинці стали частіше споживати м’ясо бройлера — по ньому відмічено зростання з 18 до 46 кг на рік.

Крім того, за інформацією Bloomberg, споживання яловичини минулого року скоротилося у Бразилії, США та Великій Британії. За даними NielsenIQ, у США покупки яловичини у 2022 році зменшилися на 4%. За прогнозами, цьогорічний попит на яловичину в США знизиться майже на 5%, а у Великій Британії закупівлі яловичини в продуктових магазинах і ресторанах вже впали на 5,8% порівняно з попереднім роком, продажі м’ясних напівфабрикатів скоротилися на 22%, стейків. на 19%.

Керівник Національної м’ясної асоціації (НМА) Сергій Юшин сказав «Агроінвестору», що виробництво м’яса ВРХ у світі за останні шість-сім років майже не зростало — збільшення становило менше 1%, тоді як інші види м’яса додавали по кілька відсотків на рік, за винятком виробництва свинини у 2018 році у зв’язку з африканською чумою свиней у КНР. За його словами, насамперед це пов’язано з тим, що попит і споживання м’яса насамперед зростають у країнах, що розвиваються, і їх населення з економічних причин вибирає доступніші види — бройлера і свинину. Тому частка яловичини у світовому споживанні з 2000 року скоротилася з 24% до 20%, водночас споживання м’яса птиці зростало дуже швидкими темпами і зараз на неї припадає понад 35%, частка свинини скоротилася з 38% до 33%, частка баранини залишалася стабільною – 12%.

Сьогодні в середньому на планеті людина споживає трохи менше 9 кг яловичини на рік, і в цьому плані Росія, якщо спиратися на офіційну статистику, виглядає краще зі споживанням на рівні 14 кг, але в абсолютному вираженні споживання на душу населення знижується, як і частка яловичини у раціоні (зараз трохи більше 16-17% проти 45% 20-25 років тому). У цьому споживання всіх видів м’яса у Росії неухильно зростає.

Безумовно, світова тенденція зниження споживання яловичини на душу населення у найближчій та навіть віддаленій перспективі збережеться, продовжує Юшин. «Щоб люди стали їсти більше яловичини, потрібні вищі темпи зростання економіки, доходів населення в бідних країнах, що розвиваються, тому що споживання в багатих країнах і без того високе», — додає він. Проте, продовжує експерт, і там воно знижується як з економічних причин, так і через бажання урізноманітнити раціон.

Також, за словами Юшина, дає свої плоди неприкрита та цілеспрямована дискредитація тваринництва як галузі, яка нібито негативно впливає на зміну клімату. А у Бразилії, Аргентині та інших країнах Південної Америки, де яловичина є важливою частиною м’ясного кошика, зниження споживання зумовлене високими цінами. «Інфляція, кризові явища неминуче призводять до того, що люди переходять на інші види м’яса. Але вони мають дуже високе споживання яловичини, тому тут з погляду якості харчування навряд чи можна сказати, що воно погіршилося. Проте економічний чинник відіграє дедалі більшу роль», — прокоментував «Агроінвестору» Юшин. Крім того, нагадує він, дорожчають і ресурси для виробництва яловичини, особливо земля, якій потрібно багато, також є обмеження у водних ресурсах.

Росія має великі можливості для нарощування виробництва яловичини як для внутрішнього споживання, так і для світового ринку, упевнений Юшин. «Все ж яловичини у світі потрібно буде більше. Стагнація у світовому виробництві, яку ми спостерігали останні сім років, і призводить до зростання цін, а людей стає більше, і попит загалом зростає, а пропозиція не збільшується», — підкреслює він. Тут Росія могла б зіграти дуже важливу роль, оскільки вона є однією з небагатьох країн, здатних зробити свій внесок у забезпечення зростання пропозиції. “Ми за цей період додали майже 7%, у світі – 0,8%”, – додає Юшин.

Але, за його словами, і в Росії часто звучать заклики до того, що яловичина має бути дешевою, хоча вона має бути не дешевою, а рентабельною. «Інвестиції в цей сектор навіть за сьогоднішніх ставок і пільгових кредитів — справа, як і раніше, ризикова, але враховуючи те, що, за прогнозами ФАО ООН, до 2040 року на планеті потрібно буде на 10 млн т яловичини більше, звичайно, Росії вже зараз потрібно докладати зусиль для створення довгострокової рентабельності та залучення численних інвесторів, роблячи ставку на малі та середні фермерські господарства та їхню кооперацію з великими відгодівельними підприємствами та переробниками», — вважає Юшин. Також потрібно створювати розгалужену інфраструктуру по всій вертикалі виробництва. Одним із важливих завдань є модернізація та структурна реформа племінної справи. Але поки що при

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!