Тваринництво Донеччини зазнало збитків на 800 млн грн

Джерело:  AgroPortal.ua
тваринництво

Збитки галузі тваринництва Донецької області внаслідок повномасштабного вторгнення рф за 2022 рік оцінюються в 815 млн грн.

Про це під час брифінгу 16 лютого розповіла заступник директора департаменту — начальник управління земельних відносин, водних ресурсів, економіки та інвестицій Донецької ОВА Олена Рибакова, передає «Донбас24».

Вона зазначила, що до початку великої війни тваринництво було одним із провідних напрямів розвитку агропромислового комплексу Донецької області. На початок 2022 року працювали 62 підприємства, на даний момент на території регіону продовжують діяльність лише 23.

Катастрофічних втрат за минулий рік зазнало птахівництво. З 8 підприємств через рік війни працює лише одне, а з 2,1 млн голів внаслідок бойових дій лише на двох великих підприємствах на півночі Донеччини загинув 1 млн птахів — йдеться про «Фенікс» та Дмитрівську птахофабрику.

«На сьогодні в області тільки одне підприємство здійснює розведення птиці та виробництво яєць. Виробництво яєць складає лише 5% від довоєнного рівня — і це потім формує ціну на даний продукт, яку ми бачимо по всій території України», — зазначила Олена Рибакова.

Свинарство також серйозно постраждало. До війни Донеччина посідала третє місце за чисельністю свиней: на 17 підприємствах утримувалося 370 тис. голів. Зараз продовжують працювати лише 8 підприємств зі 137 тис. голів. 10 господарств зазнали руйнувань тваринницьких приміщень, де загинула 21 тис. свиней. З них 19 тис. втратило ПрАТ «Бахмутський аграрний союз»: підприємство повністю зруйновано.

Зменшилася й кількість поголів’я великої рогатої худоби: за 2022 рік з 21 тис. корів на Донеччині залишилися лише 3 тисячі. Це пов’язано з тим, що велика частка підприємств опинилася в окупації, ще 6 — релокувалися до інших областей України. Таким чином вдалося врятувати понад 3,5 тис. голів. Окрім того, більше тисячі корів загинуло. Виробництво молока впало до 21 тис. т — це 38% від рівня 2021 року.

Майже всі фермери, які займалися вівчарством та козівництвом на Донеччині, здійснили релокацію до Волинської та Дніпропетровської областей, а 600 голів овець загинуло.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!