Турецькі імпортери пшениці шукають нових постачальників через невизначеність у Росії

пшеница

Росія, постачальник пшениці номер один для Туреччини, стала неконкурентоспроможною за ціною на цьому ринку, оскільки експортне мито та потенційне обмеження експорту країни підтримали ціни у всьому регіоні та змусили турецьких імпортерів шукати постачання пшениці з інших джерел, таких як Аргентина, Бразилія та Європа.

Повідомлялося, що на початку минулого тижня було продано дві партії аргентинської пшениці із вмістом протеїну 11,5% за ціною 352 долари за тонну CFR для Туреччини.

Торгові джерела повідомляли, що минулого тижня до Туреччини була продана ще одна партія пшениці з Південної Америки, бразильського походження, але цього разу для відвантаження в лютому.

За даними Global Trade Tracker, аргентинські експортери відвантажили до Туреччини всього 188 031 тонн пшениці в період з 2000 по 2021 рік, тоді як експорт бразильської пшениці до Туреччини становив 197 150 тонн за той же період.

Але турецькі трейдери й борошномели були змушені перейти на альтернативні джерела постачання пшениці, оскільки доступність російської пшениці стає все більш сумнівною через майбутню експортну квоту та експортне мито, яке неухильно зростає щотижня.

Високе експортне мито та майбутня експортна квота, яку уряд Росії встановить на другу половину маркетингового року, зробили російську пшеницю неконкурентоспроможною за ціною і означають нестачу продавців на більш пізні, відкладені дати відвантаження.

Наразі єдині пропозиції, які можна знайти на ринку, відносяться тільки до позицій спотового завантаження, по суті, тільки для навантаження у грудні.

За даними Agricensus, Росія поставила до Туреччини 7,72 мільйона тонн пшениці у 2020 році, що становить 75% від загального обсягу імпорту, з яких 5,1 мільйона тонн було експортовано у період із січня до вересня 2021 року.

ЄС, другий за величиною постачальник пшениці до Туреччини, з обсягом поставок 1,33 мільйона тонн у 2020 році, є альтернативним джерелом високопротеїнової пшениці, яка часто закуповується у тендерах, що проводяться Радою із зерна Туреччини (TMO) з Німеччини, Польщі, Литви та Латвії.

З урахуванням того, що європейська пшениця із вмістом протеїну 11,5% та 12,5% є неконкурентоспроможною за ціною для Туреччини, незважаючи на перевагу за вартістю фрахту порівняно з Південною Америкою, зараз ведуться активні переговори щодо постачання пшениці із вмістом протеїну 14% для відвантаження у лютому з портів Балтії.

 

IDK.ru

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!