Турецька рада з зерна створила рекордні запаси продовольства

Джерело:  УкрАгроКонсалт
продовольствие
UkrAgroConsult

Рекордна кількість зерна закупила у 2022 році Турецька рада з зерна (TMO) у зв’язку з глобальним стрибком продовольчих цін, пандемією та Російсько-Українською війною, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Hürriyet Daily News.

За словами генерального директора TMO Ахмета Гюльдала, зерно зберігається в елеваторах, контрактних ліцензованих складах, а також на відкритому повітрі там, де складів не вистачає.

«Ми хотіли зберегти резервні запаси на високому рівні через надзвичайні ситуації та обставини», — сказав він і додав, що обов’язком держави є зберігати пильність, чим і займається ТМО.

Гюльдал заявив, що в Туреччині ліцензовані складські потужності становлять 8,6 млн тонн, а у TMO – 4,2 млн тонн.

«Але ми купуємо не тільки ячмінь та пшеницю, ми також купуємо бобові, нут, сочевицю та квасолю… Наразі закупівлі кукурудзи, фундуку та рису тривають», — повідомив він.

Тим часом ТМО оголосило тендер на імпорт 500 тис. тонн ячменю, викликавши бурхливу реакцію опозиції.

«У рік, коли буде побито рекорд з урожайності ячменю, коли в порівнянні з минулим роком виробництво збільшилося на 50%, а врожай збільшився до 8 млн тонн, чому у нас закуповується лише 1 млн тонн ячменю у [турецьких] фермерів… і 500 000 тонн ячменю імпортуються?» — запитав міністра сільського та лісового господарства Туреччини Вахіту Кірішчі депутат від головної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Левент Гьок.

Озкан Ташпінар, президент Національної зернової ради, сказав Hürriyet, що виробництво ячменю в Туреччині становитиме близько 8,1 мільйона тонн цього року, тоді як його потреба становить 8,5 мільйона тонн.

“Я думаю, що TMO вирішив імпортувати, щоб забезпечити обсяг споживання”, – сказав він.

«Кукурудза, ячмінь та фуражна пшениця можуть замінювати одна одну як корм для тварин. TMO діє відповідно до всіх цих потреб. Те, що є імпорт, не означає, що ячмінь в руках виробника подешевшає, тому що ціни вже встановилися».

Ташпінар додав, що TMO вже збільшило закупівлі у місцевих виробників.

«Якщо в минулі роки ТМО закуповувала від 2 до 2,5 млн тонн пшениці, то цього року закупівлі перевищили 5 млн тонн. Так само ми купили близько 1,2 млн тонн ячменю замість 500 тис.», – сказав він.

«Ми оцінюємо, що цього року зробили високі закупівлі через можливе підвищення цін, збереження підтримки на борошно та корми з урахуванням можливих умов війни до нового врожаю».

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!