Туреччина втратила 20% потужності сільгоспвиробництва під час землетрусу

Джерело:  ElDala

Потужний землетрус у південних районах Туреччини, що стався у лютому, завдав серйозних збитків сільському господарству, включаючи посіви, тваринництво, рибальство, аквакультуру та сільську інфраструктуру. За попередніми оцінками, в країні пошкоджено понад 20% потужностей з виробництва сільськогосподарської продукції. Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО).

Землетрус завдав тяжких втрат 11 провінціям, де зосереджено значну частку сільськогосподарського виробництва та більше 20% потужностей з виробництва продовольства. На цей регіон, відомий як «родючий півмісяць», припадає майже 15% ВВП сільського господарства та майже 20% експорту сільськогосподарської продукції Туреччини.

За попередніми підрахунками, збитки сектора склали $1,3 млрд, а збитки – $5,1 млрд. Збитки – це вартість заміни або ремонту повністю або частково знищених фізичних активів і запасів, таких як об’єкти сільськогосподарської інфраструктури, худоба та врожай. Втрати – це наслідки для економіки та виробництва, такі як зниження обсягів продовольства в наявності та зростання цін на харчові продукти через втрату врожаю, що знаходився у сховищах.

ФАО зазначає, що нестача приміщень для утримання тварин, дефіцит кормів та перебої у виробництві вакцин підвищують ризик спалахів ящуру та викликають побоювання у зв’язку з погіршенням умов утримання тварин. Під загрозою опинилося і виробництво рибної продукції: від землетрусу постраждали 34 рибничих господарств і 3 рибних порту, і скоротилися запаси основних видів риб.

Втрати та нестача робочої сили призвели до припинення діяльності в багатьох сегментах рослинництва та тваринництва. На тлі нестабільної ситуації, що склалася, також виникають побоювання у зв’язку з літнім сезоном збору врожаю, що наближається.

ФАО терміново запитує $112 млн на надання екстреної та довгострокової допомоги постраждалим від землетрусу сім’ям і громадам у Туреччині. У цю суму входять $25 млн, запрошені в рамках опублікованого в лютому екстреного призову ООН про термінове надання допомоги 900 тис. сільських жителів у Туреччині у вигляді грошових коштів і ресурсів для тваринництва і рослинництва.

На сьогоднішній день ФАО отримала лише $1,5 млн із цієї суми за рахунок свого Спеціального фонду ліквідації надзвичайних ситуацій (СФЕРА) та своїх внутрішніх ресурсів. Ці кошти спрямовані на здійснення екстрених заходів щодо збереження коштів для існування, включаючи надання коштів, відновлення пошкодженої інфраструктури на рівні домогосподарств, розподіл кормів для худоби та надання якісних засобів виробництва.

«Наближається кінець посівної. Ми повинні у найкоротший термін надати нашим фермерам добрива та насіння. Це єдина можливість зберегти рівень виробництва сільськогосподарських культур цього року. Крім того, необхідно забезпечувати тварин кормами для підтримки їхнього здоров’я та продуктивності», – повідомив субрегіональний координатор ФАО у Центральній Азії та представник ФАО у Туреччині Віорел Гуту.

Оцінку збитків від землетрусу в Сирії ще не завершено. Її результати, а також план та стратегія Організації з реагування будуть опубліковані найближчим часом.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!