Туреччина поспішає отримати вигоду на ринку оливкової олії через проблеми в Іспанії

Джерело:  Эксперт
оливковое

В Іспанії, яка переживає сильну посуху другий рік поспіль, очікується серйозне падіння виробництва оливкової олії

Туреччина планомірно збільшує свою частку на ринку за рахунок нових стратегій виробництва та зростаючого експорту. Зараз країна як ніколи близька до того, щоб досягти рекорду з постачання на світовий ринок оливкової олії на тлі кризи в Іспанії, спричиненої сильною посухою, пише Yeni Şafak.

«У 2022 році виробництво оливок у Туреччині склало 2,98 млн. тонн з річним приростом приблизно на 71%, а оливкової олії — 421,72 тис. тонн (+79%), і ці цифри є рекордом за весь час. Таким чином, Туреччина стала світовим лідером із виробництва столових оливок та другим у світі виробником оливкової олії після Іспанії. Падіння виробництва оливок та оливкової олії в Іспанії через посуху зробило Туреччину однією з провідних країн на цьому ринку», — йдеться у публікації.

За даними глави Егейської асоціації експортерів оливок та оливкової олії (EZZİB) Давута Ера, минулого року Туреччина експортувала 55 тис. тонн олії, а за вісім місяців поточного року експорт досяг 135 тис. тонн і до кінця року може перевищити 150 тис. тонн. Туреччина цього року поставила собі за мету експортувати оливкову олію на рекордну суму $1 млрд, і спокійно досягне її, упевнений Ер.

Заступник голови Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) у Туреччині Айшегюль Селішик зазначила, що кількість оливкових дерев у країні за останні 20 років збільшилася з 99 млн до 189 млн, завдяки чому відбулося значне зростання виробництва.

«В Іспанії, яка переживає сильну посуху другий рік поспіль, очікується серйозне падіння виробництва оливкової олії. У країні, яка є виробником оливкової олії номер один у світі з обсягом виробництва в 1,4 млн. тонн у 2021 році, у 2022 році виробництво скоротилося до 680 тис. тонн, а цього року може впасти до 500 тис. тонн. Для виробників Португалії та Італії ситуація теж не така райдужна. Зниження виробництва оливок призводить до того, що ціни на оливки та оливкову олію підвищуються до рекордних позначок», — додала Селішик.

Вона також зазначила, що у довгостроковій перспективі Туреччина претендує на збільшення своєї частки на європейському ринку, оскільки в країні використовують нові технології виробництва у цій галузі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!