Туніс будує плани з розвитку виробництва оливкової олії

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Міністерство сільського господарства, водних ресурсів і риболовства Тунісу повідомляє про нову стратегію співробітництва з вирощуванням оливок і виробництва оливкової олії протягом найближчого десятиліття, повідомляє Агенція Туніської Преси (TAP).

Ціль складається з того, щоб Туніс виробляв 250 000 тонн оливкової олії першого віджиму на рік, експортував 200 000 тонн оливкової олії на рік і збільшив внутрішнє споживання до 50 000 тонн на рік до 2035 року.

Згідно з даними Міжнародної ради з оливкам, за останні півдесятка років Туніс виробляв у середньому 228 000 тонн оливкової олії на рік, загалом рекордні 440 000 тонн у 2019/20 сільськогосподарському році.

Дані також вказують на те, що середньорічний експорт за цей період склав 216 000 тонн, хоча в поточному урожайному році експорт шестирічного мінімуму. Між тим потреба залишається відносно низькою і становить в середньому 33 600 тонн на рік.

За даними TAP, міністерство планує збільшити виробництво шляхом щорічного оновлення 1000 гектарів старих оливкових рощів, посадки нових сортів і перетворення 10 000 гектарів богарних рощ у плантації надвисокої плотності щорічно. Близько 93 відсотків оливкових рощ Туніса йдуть дощами.

На фоні розчаровувального урожаю в 2020/21 році Аджмі Ларбі, головний науковий співробітник Інституту оливкової олії країни, заявив, що відсутність урожаю і погані методи ведення сільського господарства дозволяють виробникам стабільно отримувати більш високі урожаї.

Він додав, що більш ефективні методи обрізки та інші агрономічні прийоми значно підвищать урожайність і зведуть до мінімуму значний розрив між «текучими роками» і «неробочими роками» в північноафриканській країні.

Стратегія міністерства також включає в себе реструктуризацію управління сектором, інвестиції в заводи для підвищення якості, додаткові засоби для вдосконалення програм наукових досліджень і партнерські відносини з приватним сектором для розробки аналітичних баз даних.

За даними Національного управління оливкового масла Туніса (ONH), інвестиції в якість – найкращий спосіб покращити економічний стан виробників і зробити відросток стійким у довгостроковій перспективі.

Організація вважає, що такий акцент на якості дозволить збільшити експорт оливкової олії в індивідуальній упаковці, що набагато вигідніше для виробників, ніж традиційний масовий експорт, який асоціюється з країною.

У своїй стратегії міністерство також планує розширити експорт туніського оливкового масла. Близько 95 відсотків всього туніського експорту оливкової олії спрямовується в Європу і Сполучені Штати. Однак зараз міністерство дивиться на Восток, щоб налагодити більш тісні зв’язки з Японією, Китаєм, Індією та африканськими країнами.

Постійні зусилля чиновників, урядів і виробників вже почали приносити плоди. Минулого місяця торгові представники Тунісу заявили, що країна збільшила свій експорт у Південну Корею, який є двінадцятим за розміром імпортера оливкової олії в світі.

За даними Національної сільськогосподарської обсерваторії Туніса (Онагрі), країна також добре підготовлена до освоєння розширеного ринку органічного оливкового масла, при цьому обсяг експорту органічного масла виріс приблизно до половини річного обсягу виробництва в країні.

Зверніть увагу, що в стратегії відсутня інформація про те, як туніські виробники будуть боротися з наслідками зміни клімату у всій більш жаркій, сухій і підверженій лісовим пожежам країні.

У звіті, опублікованому Onagri, повідомляється, що виробництво оливкової олії може скоротитися в середньому до 61 000 тонн на рік, посилаючись на більш теплі зими, з-за яких дерева не отримують необхідні години охолодження, більш високі весняні температури, що попереджають цвітіння, і довші періоди посухи.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!