Трирічна посуха в Аргентині змушує фермерів відмовлятися від пшениці на користь сої

Джерело:  АгроXXI
Аргентина

Аргентина страждає від наслідків тривалої посухи, що призвела до збоїв у роботі національного агросектору через трирічне явище Ла-Нінья, погодний режим, який, як правило, призводить до зменшення кількості опадів у ключових виробничих регіонах країни.

Про це пише Хуан Чіумм’єнто, незалежний журналіст, у статті, опублікованій на порталі dialogochino.net.

«Ла-Нінья – явище, що викликає коливання температури океану в центральній та східній частинах екваторіальної частини Тихого океану на додаток до інших змін циркуляції атмосфери у тропіках, а саме вітрів, тиску та опадів.

Згідно з останнім звітом аргентинської Національної ради з моніторингу посухи, постраждало 126 мільйонів гектарів, що становить 75% сільськогосподарських угідь. Посушливі умови панують у центрально-східній частині країни, де зосереджено виробництво пшениці, кукурудзи та сої.

“Ця ситуація змусила велику кількість фермерів відкласти посів в очікуванні більшої кількості опадів”, – сказав Пабло Меркурі, директор з досліджень природних ресурсів Національного інституту сільськогосподарських технологій (INTA).

Згідно з нещодавнім звітом Фондової біржі Росаріо (BCR), низький рівень опадів дозволяє прогнозувати падіння виробництва, переважно пшениці, а потім кукурудзи, хоча під останньою очікується розширення посівних площ. Хосе Луїс Айєлло з Consultora de Climatología Aplicada, консалтингової компанії в Буенос-Айресі, наголошує на цьому: «У нас сильний дефіцит води в основних районах сільськогосподарського виробництва, а саме в провінціях Кордова, Санта-Фе та центральних районах на північ від Буенос-Айреса. Це, вочевидь, впливає на врожай, бо й пшениця, і кукурудза дуже вирощуватиме, коли при посадці майже немає вологи».

Це не вперше, коли в наш час Аргентину «вражає» Ла-Нінья: трирічний цикл спостерігався з 1973 по 1976 рік і з 1998 по 2001 рік. Але, на відміну від попередніх циклів, поточний пов’язують із зміною клімату та вирубуванням лісів у регіоні Амазонки. За словами компанії INTA Mercuri, поточна проблема аргентинських урожаїв пов’язана з «кумулятивними» ефектами, які сталися за останні роки: «Відбувається поступове подовження посушливого сезону, що деякі дослідники пов’язують із сильною вирубкою лісів, зареєстрованою в регіоні Амазонки, це призвело до зменшення проникнення вологих ».

«В останнє десятиліття ми бачимо, що слово «рекорд» увійшло до лексикону: рекордна кількість опадів або рекордна відсутність води. Ми розглядаємо це як наслідок зміни клімату», – сказав Крістіан Руссо, голова Стратегічного керівництва сільського господарства (GEA) служби фондової біржі Росаріо.

За словами опитаних експертів, повернення до нормального режиму опадів може статися не раніше перших кількох місяців наступного 2023 року.

Час проходження Ла-Нінья вплине на поточний сезон урожаю пшениці в Аргентині, цикл якої традиційно триває з травня по грудень.

Згідно з нещодавнім звітом Зернової біржі Буенос-Айреса, виробництво пшениці в Аргентині складе 17,5 млн тонн – найнижчий показник за останні сім років – через відсутність опадів.

Хоча з меншою інтенсивністю, ніж у випадку з пшеницею, також очікується падіння врожайності кукурудзи, що сіють у період з вересня до жовтня, з тієї ж причини – дефіцит води. “Зіткнувшись з такою ситуацією, багато виробників кукурудзи, швидше за все, оберуть пізній посів, і посівна площа може навіть піти на рекорд – відбудеться “масова міграція” до другого врожаю посіву під зиму, кукурудзи”, – сказав Пабло Меркурі.

Площі під соєю, менш чутливою до водного дефіциту, в Аргентині зростуть із загальним збільшенням врожайності за підсумком приблизно на 10%, прогнозують експерти Зернової біржі Буенос-Айреса. Через посуху соя виглядає для фермерів привабливішою за пшеницю та кукурудзу.

Аналітик біржі Мартін Лопес сказав Reuters: «Очікується площа під соєю в 16,7 млн ​​га, що на 400 тис. га більше, ніж рік тому, а під кукурудзою в 7,5 млн га проти 7,7 млн ​​га у сезоні 2021/22. Соєві боби також виграють від площ, зазвичай засіяних пшеницею, які були втрачені через посуху».

Говорячи про загальний вплив посухи на економіку Аргентини, консультант із сільського господарства Нестор Руле оцінює збитки у розмірі 3,3 мільярда доларів США з огляду на наслідки для пшениці, кукурудзи та сої. Фахівець враховував не лише зміну посівних площ, а й зниження врожайності через водний дефіцит.

Для Зернової біржі Буенос-Айреса очікуване падіння може бути більшим: згідно зі звітом, поданим національній владі, збитки становитимуть 4 мільярди доларів США.

Тим часом, проект бюджету уряду Аргентини на 2023 рік не містить точних цифр, але текст, поданий Конгресу, передбачає більш оптимістичний погляд, ніж оцінки приватного сектору. Враховуючи нестабільність міжнародних умов, більш чітке уявлення про повний масштаб наслідків посухи, що триває, в Аргентині складеться тільки після того, як у 2023 році будуть отримані остаточні дані».

(Джерело: dialogochino.net. Автор: Хуан Чіумм’єнто)

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!