Тримають економічний баланс під час війни, додавши до зернових овочі та тваринництво

Джерело:  Куркуль
овощи

ПАП «Агроінвест», що на Тернопільщині має в обробітку господарства майже 3 тис. га земель. Нестабільні ціни на ринку зернових підштовхнули власника господарства до прийняття рішень та змін. Так, цього року у якості експерименту тут спробували вирощувати овочі за різними технологіями і системами зрошення. Про це йдеться у польовому дослідженні АгроЕкспедиція 2024: Спека, град і вітер — чи будуть аграрії південного заходу з врожаєм.

У сівозміні «Агроінвесту»: соя, кукурудза, озима пшениця, озимий та ярий ячмінь, озимий ріпак та цукровий буряк. Придбали потужний генератор, що здатен забезпечити стабільність у разі перебоїв з електроенергією. Технікою забезпечені повністю.

Наразі на господарстві зараз будують свинарники. За 2-3 роки наростити об’єми до 10 тис. голів свиней. Цього року започаткували новий напрямок — овочівництво. Нині це 35 га. Наступного року планують розширити до 200 га. Вирощують капусту, моркву, буряк, у планах — томати та цибуля (під яку виділять 100 га). Зараз пробують різні технології та системи зрошення, аби зорієнтуватися за результатами врожаю.

«У часи такої нестабільності ми обрали для себе стратегію тримати баланс між різними напрямками — саме тому активно зараз розвиваємо тваринництво і експериментуємо з овочівництвом», — поділився гендиректор господарства Юрій Пудлик.

Зараз овочесховища орендують, але поступово планують побудувати свої овочесховища з холодильними установками. Для цього вже  мають потужний генератор, який у будь-якій ситуації зможе забезпечити безперебійну роботу сховища.

«Овочівництво найбільш затратне і по фінансах і по праці —  1 га овочів я можу прирівняти до 50 га зернових», — поділився гендиректор.

Крім того, тут не виключають встановлення сортувальної та пакувальної ліній для оптимізації процесів зберігання та реалізації продукції.

«Для розвитку овочівництва ми активно оновлюємо технічний парк. Попри те, що цього року збір врожаю здійснюватиметься вручну, надалі плануємо перейти на механізований збір овочів. Моя думка така: всі процеси, які можемо, ми маємо автоматизувати», — додав Ігор Пташник, заступник генерального директора ПАП «Агроінвест» і фактично засновник нового напрямку на підприємстві.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!