Три гіганти світової торгівлі зерном залишили росію

Джерело:  ElDala
доллар

Три глобальні торгові корпорації Cargill, Viterra і Louis Dreyfus тримали свої обіцянки і залишили росію з 1 липня. Про те, які наслідки для глобального ринку зерна це матиме, розмірковує agrarheute.com.

Ще в березні 2024 року керівники компаній повідомили Міністерство сільського господарства рф про припинення експорту російського зерна на тлі санкційного тиску Заходу. Час до середини року потрібно вирішити питання про передачу дочірніх компаній, які працюють у росії, новим власникам. У результаті російська дочірня компанія Viterra змінила назву з Viterra Rus на MZK Export. Вона продовжить свою діяльність у росії як незалежний експортер.

Про плани Cargill та Dreyfus у міністерстві поки не повідомили.

За даними Російського зернового союзу, у сезоні 2022/23 Viterra Rus експортувала загалом 3,7 млн ​​тонн зерна (четверте місце в рейтингу російських експортерів). У дочірній компанії Cargill обсяг експорту становив 2,3 млн тонн (шосте місце). Louis Dreyfus Схід, дочірня компанія Louis Dreyfus, експортувала 1,2 млн тонн (одинадцяте місце).

Таким чином, загальний обсяг експорту трьох компаній у 2022/23 році склав 7,2 млн тонн зерна. Це більше 13% російського експорту зерна (близько 55 млн тонн).

Генеральний директор Інституту досліджень аграрного ринку (ІКАР) Дмитро Рилько зазначив, що сукупна ринкова частка Cargill, Viterra і Louis Dreyfus в обсягах відвантажень зерна через Чорне море була досить високою – 20%.Проте експерт не вважає, що відхід компаній з ринку якось помітно вплине на постачання російського зерна міжнародним покупцям – охочих вантажити зерно вистачає. Едуард Зернін, голова правління Асоціації експортерів зерна, підкреслив, що на цей час виросли потужні національні гравці, які вже перевершили іноземних учасників ринку за обсягом бізнесу.

На що вплине відхід цих трейдерів, так це на рівень конкуренції серед покупців зерна у виробників.

“Якщо їхнє місце займуть державні компанії, конкуренція в секторі збуту сільгосппродукції аграріями може постраждати”, – наголосив Дмитро Рилько.

Він пояснив, що в низці російських регіонів ці три транснаціональні компанії очолили б список потенційних покупців, які пропонують аграріями вигідні умови.

“Було б розумно зберегти управлінські команди трьох компаній, що пішли, оскільки вони є одними з найкращих на ринку”, – додав Дмитро Рилько.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!