Третій за величиною врожай сої зібраний з полів у ЄС

Джерело:  Oilworld
соя soy soja soybean

Третій за величиною врожай сої зібрано з полів у Євросоюзі  у 2023 році, хоча умови вирощування були далекі від ідеальних, повідомляє німецький портал новин Agrarheute.

Але навіть дуже добрий урожай 2023 року — це лише крапля в морі, на думку аналітиків галузі. В ЄС споживається близько 16 млн. тонн сої. ЄС імпортує близько 85% соєвих бобів, які споживаються всередині країни. Здебільшого соя йде на корм тваринам.

ЄС значною мірою залежить від імпорту соєвих бобів для задоволення потреб у білку. Країни блоку виробляють сою лише на 1,7% посівних площ. Але інтерес до виробництва сої зростає і посівні площі сої в Європі за десять років збільшилися майже втричі.

Міністерство сільського господарства США оцінює світове виробництво сої на 2023 рік у 400 млн. тонн. Єврокомісія оцінила загальний річний попит на рослинний білок у 27 млн. тонн, з яких 93% необхідно для кормів для тварин і менше 1% — для споживання людиною.

Мінсільгосп США заявляє, що найбільшими проблемами для розширення посівів найближчим часом будуть посухи та періоди сильної спеки. Поточні прогнози вказують на подальше збільшення посівних площ та врожайності сої у Центральній Європі. З іншого боку, виробництво в Південній Європі стає все більш залежним від зрошення.

Збільшення посівних площ під соєю в ЄС обумовлено поєднанням факторів, у тому числі високими закупівельними цінами на імпортну сою, попитом на місцеву не-ГМ-сою, що росте, і високими цінами на добрива.

Попит на корми є рушійною силою ринку сої у ЄС. При цьому більшість держав блоку повідомляють про щорічне скорочення поголів’я худоби та, як наслідок, імпорт соєвих бобів та соєвого шроту. Кількість тваринницьких ферм у Європі скоротилася на 40% за 10 років, за словами комісара ЄС із сільського господарства.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!