Третій рік поспіль в Україні ціни на томати є рекордно високими

Джерело:  AgroTimes
помидоры

Після повномасштабного вторгнення росії, масової міграції населення, окупації основних виробничих регіонів тепличного овочівництва, руйнування тепличних господарств імпорт тепличних овочів зріс з 29 до 50%, що відобразилося на цінах. З 2022 року частка імпорту зменшилася, але не в сегменті томату. Це робить вирощування культури привабливим для інвесторів.

Про це під час практичного форуму «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці», що відбувається сьогодні у Львові, розповів Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО.

Експерт зазначив, що імпорт тепличних овочів у 2021-2023 роках складав 166-172 тиск тонн щорічно, на $142-186 млн щорічно. 60% імпортних овочів складають томати, яких завозять близько 100 тис. тонн на рік. 85% відсотків з них імпортують з Туреччини.

За три роки в сегменті тепличних томатів поки що суттєвого імпортозаміщення немає, що і відображається на цінах. За певними винятками у серпні та першій половині вересня тепличний томат продається в Україні за рекордно високими цінами.

«За січень-травень 2024 року середня ціна тепличних помідорів на 60% вища, ніж середня за передвоєнні роки», — зазначив Євген Кузін.

На думку експерта, такі високі ціни на тепличні томати є привабливими для інвестицій. Проте весь цей час зростає собівартість вирощування, що дещо меншає інвестиційну привабливість.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!