Товарні брокери очікують на закінчення дефіциту какао-бобів на ринку в 2025 році

Джерело:  IDK
какао

Через безліч факторів урожай какао в Африці цього року нижче за врожай попередніх років на 30%, а біржові ціни на какао-боби піднімалися вище 10 тисяч фунтів за тонну. Як зростання цін на основну сировину позначилося на вітчизняних виробниках шоколаду і чи чекають вони на закінчення дефіциту?

Екстремальний дефіцит какао у світі завершиться у 2025 році. Товарний брокер Marex Group очікує, що виробництво какао перевищить пропозицію більш ніж на 300 тисяч тонн у майбутньому сезоні 2024-2025 років, який розпочнеться у жовтні, повідомляє Bloomberg. Він стане першим роком надлишку після трьох сезонів дефіциту поспіль. Але цього року, на думку брокера, ще буде фінальний акорд, коли нестача какао може досягти рекордних 700 тисяч тонн.

Через неврожай у Західній Африці ціни на какао у світі злетіли до рекордних значень і травневі ф’ючерси на Лондонській біржі перевищували 10 тисяч фунтів стерлінгів за тонну. Це в п’ять разів вище за минулорічні показники.

У Росії шоколад лише з початку року додав у ціні 15%. Щоб зберегти продажі, виробники змінювали рецептуру, клали менше шоколаду, зменшували вагу плиток та батончиків.

Коментує президент кондитерської фабрики «Перемога» Віталій Муравйов:

– Ми нічого не змінювали. Це неправильно – погіршувати рецептуру, недоважувати чи недоповідати. У нас зменшується частка споживання гірких сортів, бо вони подорожчали сильніше. Молочні сорти шоколаду, вироби, які политі шоколадом, цукерки — на них цей підйом ціни позначився меншим, оскільки вміст какао менший. І в них ми спостерігаємо навіть певне зростання. Йде перерозподіл усередині асортименту. Шоколад із вмістом 70-80% видається дорогим для споживача. За фактом дефіциту немає, дефіцит умовний. Справді, є нестача врожаю в Гані, в Кот-д’Івуарі близько 30% цього року. Підйом ціни, що стався, у піку зростала біржова ціна вп’ятеро щодо звичайної ціни, підйом ціни, звичайно, позначився на какао-продуктах, на їхньому обсязі, що використовується у виробництві. За поточними даними, десь мінус 30% рік до року використовують какао-продукти у виробництві у виробників шоколаду. При цьому обсяги продажів у когось падають, у когось навіть зростають. Споживач переходить на продукти з меншим вмістом какао.

— Закінчення дефіциту прогнозують у липні наступного року. Ви у себе в якому місяці наступного року відчуєте припинення цього горезвісного дефіциту?

— Липень, я думаю, що це навіть із деяким запасом.

На останніх торгах на Міжконтинентальній біржі в Лондоні котирування липневих ф’ючерсів на какао-боби знизилися більш ніж на 4% до 7300 доларів за тонну.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!