Тепличний комплекс на Житомирщині перейшов на сонячну енергетику

Джерело:  AgroPortal.ua
сонячні панелі

На овочевому комбінаті у Станишівці на Житомирщині почали експлуатувати сонячну електростанцію у травні 2024 року. Її вартість — близько 1 млн 230 тис. грн. За три місяці роботи сонячні панелі, встановлені на даху виробничого комплексу, дозволили підприємству зекономити майже 300 тис. грн.

Про це розповів директор «Овочевого комбінату Станишівка» Василь Тимощук, пише Суспільне. За його словами, станція має окупитися за 3 роки.

Головний інженер підприємства Роман Рудницький зазначив, що встановлено і запущено в експлуатацію першу чергу станції, яка включає 108 сонячних панелей загальною потужністю 62 кВт.

«Вивчаємо їхню ефективність. Як пройде рік, ми подивимося на економічну доцільність. Тоді, можливо, ухвалимо рішення про встановлення другої черги. Інвертор у нас дозволяє встановити до 115 кВт загальної потужності», — пояснив Роман Рудницький.

Мережевий інвертор на підприємстві перетворює постійний струм сонячних панелей на змінний струм, який споживає комбінат. Технологія такого інвертора не дозволяє накопичувати електроенергію. Тому наступний крок, який розглядають на підприємстві, — це накопичення електроенергії. Для цього, за словами Василя Тимощука, планують придбати гібридний інвертор, який дасть змогу акумулювати надлишок виробленої електроенергії для подальшого використання.

«Ми не є енергозатратним бізнесом. У нас найбільше навантаження піде на зиму. У зимові місяці ми сіємо, вирощуємо розсаду. Тоді будуть великі енергетичні затрати: і на опалення теплиць, і на освітлення. Побачимо, як ми ще взимку спрацюємо», — зазначає Василь Тимощук.

За словами експерта із сонячної енергетики Євгена Перепелиці, 2024 року на Житомирщині кількість приватних підприємств, які встановили сонячні електростанції, зросла з 6 до 20. За його словами, зараз держава надає можливості для підприємців перейти на сонячну енергетику. Зокрема, створює вигідні програми кредитування. За допомогою програми «Доступні кредити 5-7-9%» можна також придбати сонячну електростанцію. Під час оформлення такого кредиту в заставу береться не будівля чи інша нерухомість, а обладнання самої станції. Це дуже полегшує співпрацю бізнесу і банків.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!