Тенденції європейського ринку насіння

Джерело:  Агробизнес
посівна насіння

У ході виставки Euroseeds 2023, що проходила на Мальті з 15-18 жовтня, д-р Номман Ахмед, старший директор відділу досліджень та консалтингу компанії Kynetec, розповів про глобальні тенденції на сільськогосподарському ринку, використовуючи дані та тенденції по всьому світу.

На частку першої п’ятірки культур — кукурудзи, пшениці, соєвих бобів, рису та ячменю — як і раніше припадає 90% світового вартісного обсягу і 85% світових посівних площ. Незважаючи на проблеми, з якими стикається сільськогосподарський сектор, відзначається зростання світового ринку насіння на 5,1% порівняно з попереднім роком, при цьому зростання обсягів порівняно з попереднім роком було незначним і становило 0,8%.

Результати дослідження FarmTrak, проведеного компанією Kynetec серед 25 тис. господарств по всій Європі, показали загальну стабільну картину: поведінка сільгоспвиробників щодо насіння залишається загалом незмінною.

Європейські виробники послідовно обирають ярі та озимі культури, при цьому зростання вартості насіння забезпечується за рахунок пшениці, ячменю, ріпаку та соняшнику. Негативне зростання було відзначено для цукрових буряків та кукурудзи. Для цукрових буряків зниження зростання, можливо, пов’язане зі скороченням терміну дії дозволів на використання в ЄС деяких засобів захисту рослин, що ускладнює вирощування та змушує фермерів обирати безпечніші культури для отримання врожаю. Кукурудза, своєю чергою, має проблеми через посуху, що спостерігалася останніми роками.

Деякі цифри щодо насіння в Євросоюзі:

  • На частку зернових припадає близько 10% загальної вартості ринку в Європі.
  • Зростання ринку на 5,3% порівняно з попереднім роком
  • У Європі використовується 12% світового обсягу насіння, понад 7% світових посівних площ
  • У 2022 році 82% насіння в більшості країн Європи закуповувалися протруєним, порівняно з 70% у 2020 році.

У ході дослідження було виявлено тенденцію — чим більша посівна площа країни, тим нижчий відсоток використання сертифікованого насіння. Незважаючи на це, Росія продовжує домінувати за вартістю насіння пшениці, що вчетверо перевершує Україну, яка посідає друге місце, і приблизно в десять разів інші європейські країни-виробники пшениці, такі як Велика Британія, Польща та Румунія.

Що стосується молочного тваринництва та енергопостачання, то в цілому скоротилися посівні площі під силосом та біогазом, а також під кукурудзою, причому в таких країнах, як Іспанія, Франція та Велика Британія, виробники відмовилися від кукурудзи після кількох років посушливої погоди, яка є відомим випробуванням для цієї водолюбної культури. У Східній Європі, навпаки, попит на насіння кукурудзи під силос та біогаз збільшився.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!