Тенденції трейдерського ринку в сегменті сої: серпень 2024

Джерело:  ТЕУС
соя

Компанія TEUS продовжує досліджувати трейдерські тенденції. Зараз торкнемся сегмента сої. Отже, вартість сої до моменту публікації звіту WASDE балансувала на рівні 10,00 $/бу з незначними коливаннями то в один, то в інший бік. Однак після його публікації ціна цієї культури почала знижуватися. Нові цифри стали достатньо важкими з позиції балансів США. Розглянемо більш детально як показники США, так і тенденції по інших країнах.

Ринок сої в тенденціях та цифрах

Отже, ситуація є наступною:

  • USDA підвищило прогноз врожайності по США з 52,0 бу/акр до 53,2 бу/акр (учасники ринку чекали врожайності на рівні 52,5 бу/акр). Відзначається абсолютний рекорд по загальній пропозиції сої на внутрішньому американському ринку станом на 2024/25 МР.
  • У Бразилії врожай не зазнав змін. Він є на рівні 153,0 мільйони тонн. Рекордні темпи експорту дали нагоду підвищити оцінку його показників на 2 мільйони тонн. Тепер це 105,0 мільйонів тонн. Щодо найближчої посівної кампанії, то вона розпочнеться з середини вересня.
  • В Аргентині врожай 2023/24 маркетингового року суттєвих змін не зазнав. Показник зменшився на 0,5 мільйона тонн. Тепер це 49 мільйонів тонн.
  • Стосовно Китаю, то внутрішні та зовнішні оцінки тамтешнього ринку сої дуже різняться між собою. Згідно з оцінками USDA, показники імпорту збільшуються. Однак китайський уряд оцінює ситуацію в діаметрально протилежному векторі.

Розглянемо останній з цих пунктів детальніше. Отже, USDA дотримується позиції стосовно того, що Китай повинен імпортувати більше. Це пов’язано з тим, що США, Аргентина та Бразилія міркують з приводу того, що кудись потрібно експортувати надлишок сої. Тож природно, що перспективним варіантом вважається китайський ринок, з огляду на його масштабність.

Щодо оцінки імпорту, то у серпні вона стала вищою від липневої. Зараз це 111,5 мільйонів тонн. По імпорту показники не змінилися, залишившись на рівні 109 мільйонів тонн. Решта показників – без змін.

Зміни в цифрах стосовно України

Зміни в показниках USDA щодо України є достатньо дивними, за оцінками багатьох учасників ринку. Тож давати глибокі коментарі щодо них складно, можна лише констатувати цифри:

  • оцінка площ, згідно з даними USDA, підвищена на 0,7 мільйонів гектарів (до 2,2 мільйонів гектарів);
  • показник врожайності знижено з 2,5 т/га, до 2,35 т/га;
  • щодо валового збору, то він складе 6,8 мільйонів тонн (проти липневої оцінки 5,5 мільйонів тонн та 5,2 мільйонів тонн у 2023/24 МР).

Саме такими є показники по Україні в баченні USDA.

Підводячи риску…

Отже, ситуація з соєю в США є ще складнішою, аніж прогнозувалося. Вочевидь, Сполучені Штати Америки матимуть рекордну кількість сої на власному внутрішньому ринку. Експорт зменшується, китайські імпортери не демонструють великого бажання взаємодіяти у цьому напрямку зі США, а високі цифри Аргентини та Бразилії лише посилюють зазначену тенденцію.

Ну і не варто забувати того, що такі високі показники врожайності сої тиснуть на сегмент олійних культур, а також – продуктів переробки. Якщо ж говорити про український ринок сої в баченні USDA, то ці цифри варто взяти до уваги, однак не вважати їх однозначним орієнтиром, з огляду на внутрішній контекст та динаміку ринкових процесів.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!