Таїланд розраховує на експорт 8 млн. тонн рису

Джерело:  КазахЗерно.kz
рис

Незважаючи на повінь, викликану тайфуном «Нору», експорт рису з Таїланду, ймовірно, перевищить 8 млн. тонн цього року, заявив голова Тайської асоціації експортерів рису (TREA) Чукіат Офасвонгсе, повідомляє власкор «КазахЗерно.kz».

Таїланд, третій за величиною експортер рису у світі, минулого року відвантажив 6,11 млн тонн зерна.

За оцінками Чукіата, зростання експорту пов’язане із двома чинниками. Це падіння курсу тайського бата та підвищення експортного мита в Індії. У вересні Індія, найбільший у світі експортер, заборонила постачання дробленого рису та запровадила 20-відсоткове мито на експорт різних сортів рису. Чукіат сказав, що якщо не відбудеться різкої зміни ситуації, він очікує, що експорт рису складе 8 мільйонів тонн і в 2023 році.

За даними Міністерства сільського господарства США, світовий експорт рису 2021 року становив 51,63 млн. тонн. 41% обсягу припало на Індію, на другому місці В’єтнам та на третьому Таїланд, який відвантажив 6,11 млн. тонн зерна.

Тим часом експортери в Індії вважають, що стягуючи 20-відсоткове експортне мито з різних видів зерна, уряд фактично повністю заборонив експорт рису. Трейдери побоюються, що тепер вони втратить вирішальну перевагу у ціні, яку вони мали на багатьох ринках. Збір поширюється на коричневий та білий рис, на які припадає майже 60% експорту цієї культури.

За інформацією ЗМІ, Таїланд та В’єтнам проведуть переговори щодо підвищення експортних цін на рис. Міністр сільського господарства та кооперативів Таїланду Чалермчай Срі-он відвідує В’єтнам 6-7 жовтня для переговорів з міністром сільського господарства та розвитку сільських районів В’єтнаму Ле Мінем Хоаном щодо сільськогосподарського співробітництва країн, включаючи експортні ціни на рис.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!