ТАС Агро планує повністю відмовитися від оранки

Джерело:  SuperAgronom.com

Згідно нової стратегії, «ТАС Агро» планує повністю відмовитися від оранки. Це — надлишковий елемент виробництва, який вимагає додаткової техніки та додаткових проходів після плуга, пояснює генеральний директор компанії Олег Заплетнюк.

На пшеничному полі він продемонстрував рослини пшениці: одна добре кущиться, друга тільки пустила колос. Нерівність поверхні поля спричиняє нерівномірність сходів і розвитку рослин у посіві. Оцінивши якість сходів озимої пшениці, Заплетнюк прогнозує, що урожай саме цього поля не дотягне до 7 т/га, але є інші, які дадуть і по 8 т/га.

Звісно, відмова від оранки продиктована і необхідністю вологозбереження.

«Що би не говорили, але Вінниччина  це вже не лісостеп. Це як Миколаївська область 15 років тому.  Наше завдання  максимально швидко та якісно проводити техоперації, щоб консервувати вологу» вважає Заплетнюк.

Демонструючи нові агрегати, придбані компанією, він підкреслює, що кожен з них — багатофункціональний і здатний працювати протягом всього сезону, в чому й полягало ключове завдання при виборі причіпної техніки.

Зокрема, потужні трактори John Deere, універсальні культиватори Versatile, сівалки Vaderstad Tempo TPL 16, Horch Focus 6 TD 3-P, шлейфові борони, розчинні станції, розкидачі мінеральних добрив Amazone ZG-TS.

Нова техніка дозволяє максимально обмежити технічне навантаження на ґрунт. Наприклад, сівалка Horch Focus 6 TD 3-P може сіяти відразу після збору культури-попередника, а навесні — без передпосівної культивації. Тоді як за звичайної технології спочатку збирають попередник, потім проводять лущення,  оранку, не менше двох культивацій, іноді коткування, і лише тоді сіють.

«Для якісної площі живлення важлива відсутність двійників, пропусків, протяжок», — обґрунтовує Олег Заплетнюк.

Те, як працює нова сівалка, його цілком влаштовує. Силою пневматики насінина забивається дуже щільно в грунт, і це дозволяє їй відразу проростати. Зернини лягають одна від одної на однакову відстань з математичною точністю. Сівалка рухається досить швидко: 18 км на годину. Старі сівалки, з механічними приводами, працюють на швидкості 8-9 км на годину. Тобто для отримання тої ж самої продуктивності, повинні мати в два рази більшу ширину захвату.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!