Ситуація на ринку міндобрив може стабілізуватись у червні 2022 р.

удобрения

Ціни на міндобрива побили всі можливі рекорди. Багато виробників зменшили виробництво або повністю зупинили його. Станом на січень 2022 р. експерти відзначають певну стабілізацію ситуації, але остаточно ринок зможе повернутись до нормального стану лише в червні.

«За прогнозами аналітиків із Молдови, після досягнення максимальних рівнів у листопаді-грудні 2021 р. у всьому світі спостерігалося невелике зниження цін на добрива. Карбамід, який на початку 2021 р. продавався на міжнародних біржах по $280/т, у листопаді коштував $934, а в п’ятницю 14 січня 2022 р. ціна становила $817,5», — зазначається у матеріалі.

За інформацією видання, аграрії північної півкулі вже частково покрили свої потреби і поки що можуть почекати з подальшими закупівлями. В результаті в США відбулося зниження цін на відміну від європейського ринку, де ціни поки що впали лише приблизно на $20/т через проблеми з обмеженими енергетичними ресурсами, що впливають на виробництво.

Деякі аналітики прогнозують стабілізацію і в Євросоюзі, якщо ціна на газ продовжуватиме падати протягом 2-3 місяців, щоб заводи з виробництва добрив змогли продовжити роботу.

«Політична невизначеність, однак, як і раніше, має важливе значення на глобальному ринку імпортних добрив, оскільки різні уряди приймають різні рішення», — зазначають експерти.

Фактором підтримки світових цін є ситуація у Китаї. Як раніше зазначалось, Китай обмежуватиме діяльність заводів через занадто високий рівень забруднення повітря.

На думку експертів, було б розумно очікувати на падіння цін наприкінці сезону їх масового використання, коли попит знизиться, інакше кажучи, в червні-липні. З іншого боку, очікувати на повернення цін річної давності не варто, враховуючи посилення інфляції.

 

Аgrobiznes.md

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!