Сировинний бум продовжиться у 2023 році

сырье

Незважаючи на уповільнення економіки, очікується, що ціни залишаться високими на все – від нафти до міді та пшениці, повідомляє Bloomberg.

Глобальній економіці важко задовольнити власні потреби в сировині. Незважаючи на захмарні ціни в минулому році, промисловість природних ресурсів не поспішає інвестувати в додаткові потужності, щоб зменшити дефіцит пропозиції. Без інвестиційного буму єдиний спосіб збалансувати ринок у новому році – це знизити попит.

Федеральна резервна система США, Банк Англії та Європейський центральний банк усі рішуче натискають на гальма через підвищення процентних ставок. Британська економіка вже переживає рецесію, а Європа наближається до обриву. США коливаються між м’якою та жорсткою посадкою. Але навіть якщо макроекономічні сили послаблять певний тиск на вартість сировини, мікроекономічні фактори, такі як низькі запаси та обмежені вільні потужності, підтримуватимуть ціни на вищому рівні, ніж під час минулих рецесій у 2023 році.

Сировинний індекс Bloomberg впав приблизно на 20% від свого піку в червні 2022 року, але залишається значно вищим за максимуми 2008 і 2010 років.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!