Сировинні товари досягли нових максимумів, оскільки трейдери уникають закупівель у Росії

UkrAgroConsult

Світові товарні ринки виросли до багаторічних максимумів 2 березня після того, як трейдери відмовилися співпрацювати з Росією, викликавши побоювання, що пропозиція скорочуватиметься у всьому, від пшениці до природного газу, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Нафта перевищила 110 дол. за барель, алюміній встановив новий рекорд, а пшениця зросла до найвищого рівня з 2008 р. У Європі ціни на природний газ та вугілля досягли рекордно високого рівня, що збільшило енергетичну кризу в регіоні.

Незважаючи на те, що природні ресурси уникли прямих санкцій, трейдери, банки та судновласники дедалі частіше уникають справи з Росією. Вони стурбовані можливістю бути втягнутими в банківські санкції, стурбовані тим, що нові заходи стосуватимуться сировинних товарів і побоюються репутаційної шкоди від торгівлі з Росією.

“Нині ринки пристосовуються до чергового загострення кризи”, – заявили в Standard Chartered Plc.

Сировинний хаос, викликаний війною Росії в Україні, позначиться на світовій економіці, викликавши дефіцит у промисловості та прискоривши інфляцію, що досягла найвищого рівня за останні десятиліття. Росія є найбільшим у світі експортером енергоносіїв, постачальником життєво важливих металів та разом з Україною забезпечує 25% постачання пшениці.

Уряд Китаю наказав чиновникам приділяти першочергову увагу безпеці поставок товарів, що свідчить про зростання занепокоєння політиків щодо наслідків нападу Росії на Україну.

Вплив санкцій та відмови від російських контрагентів множиться на товарних ринках.

Європейський природний газ виріс на 60%, перевищивши рекорд цієї зими, оскільки побоювання щодо пропозиції посилювалися тим, що трейдери намагалися уникнути впливу торговельного підрозділу ПАТ «Газпром».

Трейдери зерна не бажали ризикувати, відкриваючи новий бізнес або оплачуючи витрати на фрахтування і страхування суден, що стрімко зростають, для вивезення вантажів з російських портів. Український експорт вже зупинено через зростаючі побоювання, що перебої з поставками виявляться наступного сезону і, можливо, надалі.

Ф’ючерси на м’яку червону пшеницю озиму підскочили на 7,6% до 10,59 дол. за бушель у Чикаго. Кукурудза піднялася на 2,8% до найвищого рівня з 2013 р., перш ніж скоротити зростання.

Експерти зернового ринку починають знижувати прогнози експорту зерна з РФ у поточному сільгоспроці на тлі гальмування відвантажень та невизначеності перспектив відновлення їх у повному обсязі. Близько 7 млн. тонн зерна буде заблоковано всередині країни. Через зупинку експортних відвантажень та невизначеність їх відновлення експорт зерна загалом у цьому сільгозпроці може становити 35-36 млн тонн при потенціалі 42-43 млн. тонн.

Щодо нафти, то велика кількість власників танкерів відмовляється завантажувати російські вантажі доти, доки наслідки фінансових санкцій не стануть більш зрозумілими. Кількість суден, заброньованих для завантаження вантажів у березні, становить менше 1/4 від їхньої кількості в той же час у лютому. За оцінками Energy Aspects, до 70% російського експорту нині не продається.

Зростання цін на нафту марки Brent вище 110 дол. за барель відбулося навіть після того, як Міжнародне енергетичне агентство координувало випуск 60 млн барелів зі світових запасів. Флагманську російську нафту марки Urals було виставлено на продаж із рекордною знижкою, але покупців не знайшлося.

«Покупці сировинних товарів, від енергетики до кольорових металів та сільгосппродукції, з’ясовують, як вони виконуватимуть свої замовлення, коли Росія буде ізольована. Рекордно високі ціни на алюміній та рекордні знижки на нафту марки Urals вказують на серйозну зміну світового сировинного ландшафту», – заявили в Enverus Intelligence Research.

Проте не всі компанії відмовляються від постачання енергоносіїв з Росії. Shell Plc, найбільша нафтова компанія Європи, продовжує закуповувати нафту та газ у Росії.

Хаос може вщухнути, як тільки наслідки вже запроваджених санкцій стануть яснішими, але є також побоювання, що санкції можуть бути поширені на російський експорт енергоресурсів. На президента Джо Байдена чинять тиск законодавці обох партій, щоб припинити імпорт у США російської нафти та газу.

«Важко зрозуміти, як Європа та США можуть продовжувати імпортувати нафту з Росії на невизначений термін, якщо війна триватиме так само», — заявили в Standard Chartered.

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!